Pierniczki jak alpejskie – mamy przepis!
Pierniczki to jedne z najpopularniejszych słodkości na święta Bożego Narodzenia. Smaczne przekąski zdobią stół, a czasem wiesza się je na choince. Podpowiadamy, jak zrobić pierniczki, które zachwycą wszystkich gości. Dowiedz się też, jak wykonać lukier oraz w jaki sposób udekorować świąteczne ciasteczka.
O czym przeczytasz w artykule?
- Jak zrobić pierniczki na święta?
- Jak zrobić pierniczki wegańskie?
- Pierniczki jak alpejskie – jak zrobić puszyste i miękkie ciasteczka?
- Przyprawy, które najlepiej sprawdzą się do pierniczków
- Jak zrobić lukier na pierniczki?
- Jak udekorować pierniczki?
Jak zrobić pierniczki na święta?
Przepisów na pierniczki jest mnóstwo. Nie chcesz lub nie możesz używać jakiegoś składnika? Z pewnością znajdziesz przepis bez niego. Poznaj jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie świątecznej przekąski.
Zastanawiając się, jak zrobić pierniczki na święta, weź pod uwagę, czy mają być gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu. Poniższy przepis pozwoli Ci delektować się smacznymi przekąskami chwilę po wyjęciu ich z piekarnika.
Do wykonania świątecznych pierniczków potrzebujesz: 4 szklanek mąki, 4 łyżek miodu, 1⅓ szklanki cukru, 3 łyżeczek sody oczyszczonej, 4 łyżek masła, 2 jajek, ½ szklanki ciepłego mleka. Niezbędna jest też przyprawa do pierników. Możesz kupić gotową – do powyższego przepisu wystarczy około 40 g. Przygotuj sobie również foremki, dzięki którym wytniesz pierniki o świątecznych kształtach.
Rozpocznij od przesiania mąki, a następnie wylej na stolnicę rozpuszczony, gorący miód. Wymieszaj dwa składniki – w tym celu najlepiej sprawdzi się nóż. Nie przestając mieszać, dodawaj na stolnicę cukier, sodę i przyprawy. Kolejny krok to dodanie masła i jajek.
Czas na zagniatanie ciasta ręką. Powoli dolewaj do niego mleko – najlepiej po łyżce, ewentualnie dwóch. Ciasto powinno być gładkie. Może się okazać, że całe przygotowane mleko nie będzie potrzebne.
Posyp mąką stolnicę, a następnie rozpocznij wałkowanie ciasta. Jeśli będzie się przyklejało, dosyp pod niego jeszcze nieco mąki. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć około 5 mm grubości. Rozpocznij wykrajanie pierniczków, a następnie ułóż je na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce.
Pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Będą gotowe w około 10-12 minut. Kontroluj świąteczne ciasteczka, ponieważ czas pieczenia zależy od ich grubości.
Jak zrobić pierniczki na święta?
- Przygotuj: 4 szklanki mąki, 4 łyżki miodu, 1⅓ szklanki cukru, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 łyżki masła, 2 jajka, ½ szklanki ciepłego mleka, przyprawę do pierników,
- Przesiej mąkę, a na stolnicę wylej rozpuszczony, gorący miód,
- Wymieszaj składniki przy użyciu noża,
- Stale mieszając, dodawaj cukier, sodę, przyprawy, masło, jajka,
- Wyrabiaj ciasto dłońmi i dodawaj do niego po łyżce mleka,
- Gotowe ciasto powinno być gładkie,
- Rozwałkuj je w taki sposób, żeby miało 5 mm grubości,
- Wytnij pierniczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
Jak zrobić pierniczki wegańskie?
Nie jesz żadnych produktów odzwierzęcych? W Twojej diecie nie ma miejsca na mleko, jajka czy miód i zastanawiasz się, jak zrobić pierniczki wegańskie? To jak najbardziej możliwe, a przepis jest wyjątkowo łatwy do wykonania.
Do przygotowania wegańskich pierniczków potrzebujesz suchych składników. Przygotuj: 150 g mąki pszennej, 60 g cukru, 4 g sody oczyszczonej, przyprawy (ilość według upodobań). Mokre składniki potrzebne do wykonania pierniczków to: 30 g syropu daktylowego, łyżka bardzo zimnej wody oraz 70 g schłodzonego masła roślinnego.
Rozpocznij od dokładnego wymieszania suchych składników. Następnie dodaj do nich pokrojone w cienką kostkę masło, syrop oraz wodę. Wyrób ciasto ręcznie, owiń folią i umieść w lodówce do schłodzenia. Na stolnicy wysyp nieco mąki i rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Czas na wycięcie świątecznych wzorów. Pierniczki włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 8-10 minut.
Pierniczki – przepis wegański:
- Przygotuj: 150 g mąki pszennej, 60 g cukru, 4 g sody oczyszczonej, przyprawy, 30 g syropu daktylowego, łyżkę bardzo zimnej wody oraz 70 g schłodzonego masła roślinnego,
- Wymieszaj suche składniki,
- Dodaj do nich pokrojone w kostkę masło, syrop oraz wodę,
- Wyrób ciasto ręcznie, owiń folią i włóż do lodówki, żeby się schodziło,
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm,
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni, a pierniczki piecz około 9 minut.
Pierniczki jak alpejskie – jak zrobić puszyste i miękkie ciasteczka?
Wiesz już, jak zrobić pierniczki w wersji z mlekiem, miodem i jajkiem, a także wegańskie. Zależy Ci na miękkich, puszystych słodkościach? Zdecyduj się na alpejskie pierniczki. Przepis pozwoli Ci wykonać jeszcze smaczniejsze pierniczki niż te ze sklepu.
Jak zrobić pierniczki jak alpejskie? Rozpocznij od przygotowania produktów. Potrzebujesz: 500 g mąki pszennej, 2 żółtek, 1,5 białka, pół szklanki cukru, 1,5 łyżki kakao, 100 ml śmietany 18%, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawy do pierników, 120 g masła oraz 200 g miodu.
Przygotowanie pierniczków alpejskich rozpocznij od wymieszania mąki i kakao. Wykorzystaj do tego celu dużą miskę. Następny krok to zagotowanie miodu z przyprawą do piernika i masłem. Kiedy wszystko się rozpuści, pozostaw masę do ostygnięcia. W śmietanie (koniecznie wyjmij ją wcześniej z lodówki, żeby miała temperaturę pokojową) rozpuść sodę oczyszczoną.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę, do której dodasz cukier, cały czas ubijając. Do masy dodaj żółtko i zmiksuj całość. Masę z jajek i cukru wlej do mąki, wymieszaj, a następnie dodaj miód oraz śmietanę. Mieszaj składniki, aż dokładnie się połączą. Miskę przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki i odstaw na jeden dzień.
Kolejnego dnia zauważysz, że ciasto stało się bardziej zbite. Wyciągaj je po trochu łyżką, wałkuj na około 4 mm, wytnij pierniczki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz alpejskie pierniczki przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasteczka oblej czekoladą, jeśli chcesz, a staną się jeszcze słodsze.
Pierniczki jak alpejskie – jak zrobić?
- Przygotuj: 500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1,5 białka, połowę szklanki cukru, 1,5 łyżki kakao, 100 ml śmietany 18%, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawę do pierników, 120 g masła oraz 200 g miodu,
- Wymieszaj mąkę z kakao,
- Zagotuj miód z przyprawą do pierników i masłem, pozostaw do ostygnięcia,
- W śmietanie rozpuść sodę oczyszczoną,
- Białko ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, a następnie żółtko – zmiksuj masę,
- Dodaj masę z jajek do mąki, wymieszaj, dodaj miód i śmietanę,
- Po dokładnym połączeniu składników przykryj miskę folią i włóż do lodówki na 24 godziny,
- Następnego dnia z ciasta wytnij pierniczki, ułóż je na blaszce i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Przyprawy, które najlepiej sprawdzą się do pierniczków
W powyższych przepisach ważnym składnikiem jest mieszanka przypraw do pierników. Możesz kupić gotową lub skomponować ją samodzielnie. Dzięki temu uzyskasz dokładnie taki efekt, na jakim Ci zależy.
Jedną z przypraw stosowanych do pierniczków są goździki, które wyróżniają się słodkim, korzennym zapachem. Piękny aromat świątecznych ciasteczek to często zasługa imbiru. Jego woń jest delikatnie cytrynowa, a jednocześnie drzewna. Imbir znacznie wpływa też na smak potraw – dodaje im bowiem ostrości.
W najpopularniejszych mieszankach do pierników znajduje się cynamon. Woń przyprawy jest intensywna, słodka, ale też korzenna. To jeden z najbardziej charakterystycznych dla świąt zapachów, a laski cynamonu wykorzystuje się do dekorowania stołu.
Przyprawy, które pasują do pierniczków:
- Goździki – cechują się słodkim, korzennym aromatem,
- Imbir – wyróżnia się nieco cytrynowym, ale też drzewnym zapachem, a jego smak jest ostry,
- Cynamon – najpopularniejsza przyprawa świąteczna, pachnie korzennie, intensywnie i słodko.
Jak zrobić lukier na pierniczki?
Pierniczki – zarówno wegańskie, jak i w tradycyjnej wersji – prezentują się pięknie i doskonale smakują bez żadnych dodatków. Warto jednak choć subtelnie je udekorować, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku oraz podkreślić świąteczną atmosferę. Zastanawiasz się, jak zrobić lukier na pierniczki? Poznaj najprostszy sposób.
Pierniczki świąteczne bez trudu udekorujesz, korzystając jedynie z białka jajka oraz cukru pudru. Na jedno białko z jajka przygotuj jedną szklankę cukru. Rozdziel białko od żółtka. Cukier puder przesiej przez sitko. Białko zmiksuj mikserem, aż lekko się spieni. Zacznij dodawać do niego cukier puder – rób to stopniowo. Miksuj ze sobą dwa składniki, aż masa będzie jednolicie gładka.
Taki lukier będzie biały. Chcesz, żeby pierniczki świąteczne zaskakiwały kolorami? Zdecyduj się na dodanie do nich barwników spożywczych, które są dostępne w wielu odcieniach.
Jak zrobić lukier na pierniczki?
- Rozdziel białko od żółtka,
- Cukier puder przesiej przez sitko,
- Białko zmiksuj, aż będzie lekko się pienić,
- Dodaj do niego stopniowo cukier puder, miksując obydwa składniki, żeby masa była gładka,
- Możesz do lukru dodać barwnik spożywczy.
Jak udekorować pierniczki?
Lukier to tylko jeden z wielu sposobów, żeby udekorować pierniczki. Przepis na efektowne ciasteczka świąteczne? Jadalny brokat, posypka z perełek lub czekolada. Sposobów na to, jak udekorować pierniczki, jest mnóstwo, a do tego zajęcia warto zaprosić dzieci.
Zastanawiając się, jak udekorować pierniczki, weź pod uwagę gotowe produkty. Na rynku znajdziesz jadalny brokat, który jest w pełni bezpieczny. Żeby ozdobić nim pierniczki świąteczne, potrzebujesz czegoś, do czego migoczące drobinki się przylepią. Najpierw udekoruj ciasteczka lukrem, a następnie posyp brokatem, żeby efektownie się mieniły. Tak ozdobione pierniczki będą nie tylko świetnie smakować, lecz także stanowić oryginalną dekorację świątecznego stołu.
Zastanawiając się, jak dekorować pierniczki, weź pod uwagę wykorzystanie kolorowych perełek. One także są dostępne w wersji jadalnej. Możesz posypać nimi całe ciastko lub wykonać barwną obwódkę na krawędziach przekąski.
Do dekorowania świątecznych pierniczków sprawdzi się też plastyczny lukier. Przypomina nieco modelinę. Należy odciąć kawałek, rozwałkować i wyciąć potrzebny wzór, a następnie ozdobić nim ciasteczka. Ten sposób na dekorowanie pierników wymaga jednak więcej czasu.
Zależy Ci przede wszystkim na smaku, a nie wyglądzie dodatkowej warstwy na pierniczkach? Zdecyduj się na oblanie ich czekoladą. Wystarczy, że rozpuścisz ją w kąpieli wodnej i następnie oblejesz ciasteczka. Możesz wykorzystać zarówno mleczną, jak i gorzką lub białą czekoladę.
Jak dekorować pierniczki?
- Możesz zdecydować się na gotowe produkty,
- Świetnie sprawdzi się jadalny brokat, którym posypiesz pierniki świeżo pokryte lukrem,
- Idealnym sposobem na udekorowanie pierniczków będzie wykorzystanie perełek – możesz przyczepić je do lukru na całej powierzchni ciastka lub tylko na jego krawędziach,
- Możesz wykorzystać też plastyczny lukier, z którego wytniesz dowolny wzór,
- Niezawodna okaże się czekolada. Wystarczy, że rozpuścisz ją w kąpieli wodnej i udekorujesz pierniczki świąteczne.
poniedziałek, 13 czerwiec 2022 15:09
Wyszły genialne
wtorek, 23 luty 2021 12:14