Jak urządzić małą spiżarnię? Zobacz najlepsze pomysły na spiżarnię!
Domowa spiżarnia służy do wygodnego przechowywania żywności czy sprzętów kuchennych. Może być oddzielnym pomieszczeniem, jednak przestrzeń na nią czasami trzeba znaleźć w kuchni. Podpowiadamy, jak urządzić małą spiżarnię lub przestronne pomieszczenie do przechowywania. Z artykułu dowiesz się, jakie wyposażenie zapewnia komfortowe korzystanie z miejsca na przetwory.
O czym przeczytasz w artykule?
- Dlaczego warto zdecydować się na spiżarnię?
- Domowa spiżarnia – gdzie ją urządzić?
- Mini spiżarka w kuchni – jak zaaranżować?
- Spiżarka przy kuchni – jak urządzić?
- Domowa spiżarnia w chłodnym miejscu – o co zadbać?
- Regały do spiżarni – czym powinny się wyróżniać?
Dlaczego warto zdecydować się na spiżarnię?
Pojemne garnki, przetwory przygotowane w letnim sezonie, od święta używany sprzęt – często te elementy muszą znaleźć się w kuchni. Zajmują dużą część zabudowy, przez co przechowywanie produktów potrzebnych na co dzień staje się mniej komfortowe. Rozwiązaniem tego problemu jest domowa spiżarnia, którą możesz urządzić w różnych miejscach domu.
W domowej spiżarni znajdziesz miejsce na zapasy suchych artykułów spożywczych, czyli mąkę, ryż i makaron. Wydzielona przestrzeń sprawdzi się też na karmę dla zwierząt. W spiżarni ustawisz butelki z wodą czy kartony z sokami lub mlekiem. Chłodne miejsce będzie też odpowiednie do przechowywania warzyw i owoców.
Domowa spiżarnia – choć służy głównie na produkty spożywcze – sprawdzi się też do przechowywania zapasowych gąbek, płynów do mycia naczyń czy innych środków czyszczących. Muszą być one oczywiście odseparowane od żywności. Znajdziesz tam też kąt na miotłę, brytfanki oraz naczynia żaroodporne.
Spiżarnia w domu – dlaczego warto się na nią zdecydować?
- Zaoszczędzisz miejsce w kuchni, a bałagan z niej zniknie,
- Zyskasz przestrzeń do przechowywania suchych produktów spożywczych, karmy dla zwierząt, butelek, kartonów, warzyw i owoców,
- Spiżarnia sprawdzi się też jako miejsce na naczynia czy środki czyszczące.
Domowa spiżarnia – gdzie ją urządzić?
Spiżarnia w domu może znajdować się przy garażu. To dobre rozwiązanie dla osób, które mają dużą kuchnię i w dodatkowym pomieszczeniu mogą przechowywać wyłącznie to, co nie okazuje się potrzebne na co dzień. Formy do pierniczków wyciągasz tylko na święta, a wielki garnek, w którym wekujesz, przydaje się jedynie latem? Spiżarnia przy garażu okaże się dobrym miejscem na takie przedmioty.
Domowa spiżarnia przy garażu nie sprawdzi się do przechowywania produktów, które mogą okazać się potrzebne w każdej chwili podczas gotowania. Kuchnia jest najczęściej oddalona od garażu, dlatego częste pokonywanie tego dystansu byłoby uciążliwe. Urządzenie tam przestrzeni do przechowywania ma jednak wiele zalet, a najważniejszą jest niska temperatura utrzymująca się na poziomie 15-16 stopni Celsjusza, która pozwala na przechowywanie warzyw i owoców.
Kolejnym rozwiązaniem jest spiżarka w kuchni. Możesz ją urządzić nawet w bardzo małym pomieszczeniu dzięki funkcjonalnym meblom. Taki pomysł na spiżarnię ma też inną zaletę – przede wszystkim będziesz mieć wszystkie produkty pod ręką. Niestety w tak urządzonej przestrzeni do przechowywania znajdziesz miejsce tylko na produkty spożywcze, ewentualnie mniejsze akcesoria. W szafkach z wysuwanymi szufladami raczej nie przechowasz dużych naczyń czy sprzętów kuchennych, chyba że mebel będzie bardzo duży i pojemny.
Garaż i kuchnia – w tych miejscach najczęściej urządza się spiżarnię. Niektórzy aranżują ją także w piwnicy. Dobry pomysł na spiżarnię to umieszczenie jej pod schodami – najczęściej pozostaje tam niewykorzystana przestrzeń, którą warto zaaranżować, zwłaszcza jeśli dom nie jest zbyt duży.
Gdzie urządzić domową spiżarnię?
- Przy garażu – zaletą będzie niska temperatura pomieszczenia, a wadą konieczność częstego pokonywania dystansu między kuchnią a resztą domu,
- W kuchni – możesz zaaranżować ją nawet w niewielkim pomieszczeniu przy pomocy funkcjonalnych mebli,
- Pod schodami – ta metoda pozwoli Ci zagospodarować przestrzeń, która często pozostaje niewykorzystana.
Mini spiżarka w kuchni – jak zaaranżować?
Jeśli masz niewielkie mieszkanie, spiżarka w kuchni może okazać się jedynym rozwiązaniem. Zaaranżujesz ją przy pomocy funkcjonalnych mebli. Potrzebujesz szafki cargo – otworzenie frontu w jej przypadku powoduje wysunięcie wszystkich szuflad. Wysuwają się one do samego końca, co zapewnia bezproblemowe wyciągnięcie przedmiotów umieszczonych najgłębiej.
Szafka z systemem szuflad posłuży Ci do przechowywania słoików z przyprawami, kaw oraz herbat. Świetnie sprawdzi się też do posegregowania suchych produktów spożywczych. W szafce cargo znajdziesz również miejsce na słoiki, na przykład z dżemami, ogórkami konserwowymi czy sosami do makaronu.
Wnętrze szuflad cargo możesz wyłożyć specjalnymi matami, które zapobiegają przesuwaniu się przedmiotów. Są też ochroną przed zabrudzeniami, na przykład z oleju czy miodu. Dzięki macie dno szuflady nie ulegnie porysowaniu, a usuwanie z niego plam będzie znacznie prostsze.
W szufladzie możesz też wykorzystać organizery, na przykład na przybory kuchenne. Jeśli wybierzesz wkład z podziałkami, będzie Ci łatwiej uporządkować, ale też znaleźć akcesoria. Na rynku znajdziesz wkłady dostosowane do przechowywania noży – wkłada się je ostrzem w dół, co zapewnia bezpieczeństwo podczas wyciągania akcesorium.
Jak zaaranżować niewielką spiżarkę w kuchni?
- Zdecyduj się na szafkę cargo – po jej otwarciu wysuną się szuflady,
- W szafce znajdziesz miejsce na przetwory, przyprawy, herbaty,
- Dno szuflad możesz wyłożyć matami, które będą zapobiegać przesuwaniu się przedmiotów oraz chronić mebel przed zabrudzeniami,
- W szufladach warto umieścić również organizery, które ułatwią pogrupowanie akcesoriów kuchennych.
Spiżarka przy kuchni – jak urządzić?
Dobry pomysł na spiżarnię to umieszczenie jej niejako w zabudowie. Takie pomieszczenie powinno mieścić się za drzwiami dopasowanymi kolorystycznie do frontów. Dzięki temu skrzydło pozostanie praktycznie niewidoczne, a spiżarnia będzie prezentować się jako element zabudowy.
Spiżarka przy kuchni powinna być przynajmniej w takim rozmiarze, żeby można było do niej wejść. Półki zamontujesz po obydwu stronach aż do sufitu. Jeśli wystarczy Ci miejsca, ustaw w spiżarce drabinę, która przyda się, gdy będziesz ściągać coś z najwyższej półki.
Półki zamontowane w spiżarni będą wygodniejsze, jeśli ustawisz na nich koszyki. Dzięki temu podzielisz przestrzeń do przechowywania na mniejsze części, co ułatwi posegregowanie drobnych akcesoriów lub herbat w saszetkach.
Zastanawiając się, jak urządzić małą spiżarnię przy kuchni, weź pod uwagę zamontowanie metalowych koszy na prowadnicach. Będą świetnym miejscem do przechowywania zapasowych papierowych ręczników, gąbek oraz ściereczek kuchennych. Umieścisz w nich również środki czyszczące lub garnki.
Chcesz zwiększyć ilość miejsca do przechowywania? Na drzwiach prowadzących do spiżarni zamontuj koszyki, które wykorzystasz na przyprawy. Będą też idealnym miejscem na przybory, które wykorzystujesz nieco rzadziej. Na dnie koszyków ułóż plastikowe maty – dzięki temu umieścisz w nich również małe przedmioty.
Jak urządzić spiżarkę przy kuchni?
- Pomieszczenie mające służyć za spiżarnię ukryj w zabudowie,
- Wnętrze powinno mieć taką wielkość, żeby można było w nim swobodnie stanąć,
- Zdecyduj się na półki sięgające do samego sufitu,
- W pobliżu przechowuj drabinę, która ułatwi Ci zdjęcie produktów z najwyższych poziomów,
- Możesz zdecydować się na metalowe kosze na prowadnicach – będą idealnym miejscem na papierowe ręczniki,
- Ilość miejsca do przechowywania zwiększysz też przy pomocy koszyków zamontowanych na drzwiach do spiżarni.
Domowa spiżarnia w chłodnym miejscu – o co zadbać?
Masz możliwość wykorzystania oddzielnego pomieszczenia na spiżarnię? To najlepsze rozwiązanie! Możesz zagospodarować na nią przestrzeń w garażu lub piwnicy. Zadbaj o to, żeby we wnętrzu było chłodno – temperatura wynosząca 10-16 stopni Celsjusza okaże się optymalna. Do przechowywania jedzenia ważna jest też wilgotność powietrza, która powinna utrzymywać się na poziomie 55-65%.
Spiżarnia w domu to miejsce, w którym przechowuje się często ciężkie przedmioty. Może się zdarzyć, że któryś z nich upadnie na podłogę. Okładzina powinna być więc jak najbardziej wytrzymała – panele się nie sprawdzą, ale płytki gresowe będą odpowiednim rozwiązaniem. Ich powierzchnia będzie łatwa do wyczyszczenia, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na okładzinę z wąskimi spoinami.
Organizując spiżarnię w pomieszczeniu przy garażu, zadbaj o odpowiednią wentylację. Możesz zdecydować się na podcięcie w drzwiach. Jeśli jednak masz osobny kanał wentylacyjny, zrezygnuj z podcięcia, ponieważ będzie niepotrzebnie przepuszczało ciepłe powietrze z pozostałych pomieszczeń.
Jak urządzić spiżarnię w chłodnym miejscu?
- Miejsce na spiżarnię zagospodaruj w piwnicy lub garażu,
- Zadbaj o to, żeby temperatura utrzymywała się na poziomie 10-16 stopni Celsjusza, a wilgoć na poziomie 55-65%,
- Zdecyduj się na trwałą podłogę – płytki gresowe będą odpowiednie,
- Zadbaj o wentylację, na przykład podcięcie w drzwiach, ale lepiej sprawdzi się kanał wentylacyjny.
Regały do spiżarni – czym powinny się wyróżniać?
Spiżarnia w domu ułatwi Ci posegregowanie przedmiotów, jeśli wykorzystasz w aranżacji odpowiednie regały. Wybierając elementy wyposażenia, zwróć szczególną uwagę na maksymalne obciążenie jednej półki. Powinno wynosić około 30 kg, ale znajdziesz również takie regały, których maksymalny udźwig na jedną półkę to aż 90 kg. Wybierz spośród modeli, które mogą być użytkowane w wilgotnych pomieszczeniach.
Regały do spiżarni mogą być wykonane ze stali galwanizowanej w połączeniu z poliestrową powłoką proszkową. Takie materiały zapewniają odporność na wilgoć, a także zabrudzenia. Jeśli coś wyleje się na półkę, z łatwością usuniesz plamę.
Regały do spiżarni powinny być przymocowane do ściany. Zapobiegnie to przewróceniu mebla. Do przymocowania regału potrzebujesz wkrętów, które muszą być dostosowane do materiału wykorzystanego do budowy ścian.
Regały będą wygodniejsze do przechowywania, jeśli podzielisz je na mniejsze części, na przykład składanymi koszami. Ułożysz w nich między innymi warzywa lub posegregujesz suche produkty spożywcze. Jeśli jesteś miłośnikiem wina, ustaw w domowej spiżarni stojak na butelki – jego również warto przymocować do ściany, żeby uniknąć nieszczęśliwego wypadku.
Jakie regały wybrać do spiżarni?
- Maksymalne obciążenie jednej półki powinno wynosić około 30 kg, ale znajdziesz też modele z udźwigiem 90 kg,
- Szukaj wśród regałów wykonanych ze stali galwanizowanej z powłoką z tworzywa sztucznego,
- Wybieraj regały odporne na wilgoć i zabrudzenia,
- Pamiętaj o przymocowaniu ich do ściany, żeby uniknąć niebezpiecznych sytuacji,
- Półki regałów wypełnij koszami, które pozwolą na posegregowanie suchych produktów czy warzyw,
- Jeśli Twoim ulubionym trunkiem jest wino, postaw w spiżarni regał na butelki.
środa, 03 luty 2021 12:19