Rodzaje kieliszków i ich zastosowanie. Podpowiadamy, jakie kieliszki do czego?
Podczas nakrywania stołu zadbaj nie tylko o prawidłowe ułożenie talerzy i sztućców, lecz także dopasowanie odpowiednich kieliszków. Podasz w nich zarówno alkoholowe trunki, jak i wodę. Podpowiadamy, jakie są rodzaje kieliszków i ich zastosowanie.
O czym przeczytasz w artykule?
- Poznaj rodzaje kieliszków do wina czerwonego
- Jaki kieliszek wybrać do serwowania białego wina?
- Jakie są rodzaje kieliszków do wódki?
- Poznaj typy kieliszków do innych alkoholi
- Rodzaje kieliszków do drinków – jakie znajdziesz na rynku?
- Kieliszki – rodzaje przeznaczone do podawania wody
Poznaj rodzaje kieliszków do wina czerwonego
Czerwone wino jest jednym z najpopularniejszych trunków, które podaje się na rodzinnych uroczystościach. Alkohol jest serwowany podczas eleganckich bankietów, ale też na domówkach w gronie przyjaciół. Dobór odpowiedniego rodzaju kieliszka do trunku jest ważny nie tylko ze względu na zasady savoir-vivre, lecz także możliwość wydobycia aromatu czerwonego wina.
Warto zwrócić uwagę nie tylko na rodzaje kieliszków do wina, lecz także kolor szkła, z którego zostały wykonane. Do aromatycznego alkoholu sprawdzą się przezroczyste naczynia. Pozwolą bowiem ocenić barwę alkoholu oraz jego klarowność. Materiał powinien być też cienki – dzięki temu możliwe będzie ogrzanie wina dłońmi, co umożliwi wydobycie z niego aromatu.
Najpopularniejsze rodzaje kieliszków do wina to te, które zwężają się ku górze. Naczynie powinno być duże i szerokie – dzięki temu powierzchnia kontaktu alkoholu z powietrzem będzie wystarczająca, żeby wydobyć z trunku aromat. Jeśli wino jest lekkie, powinno być serwowane w pękatym kieliszku, natomiast do cięższego alkoholu lepiej sprawdzi się naczynie wyższe, o wydłużonej czaszy.
Ważne są nie tylko rodzaje kieliszków, lecz także ich wielkość. Naczynie do czerwonego alkoholu powinno mieć pojemność 150-300 ml. Napełniając kieliszek, zadbaj o to, żeby trunku nie było więcej niż 1/3 pojemności. Dzięki temu możliwe będzie zamieszanie winem, a tym samym wydobycie z niego aromatu.
Zastanawiasz się, jak trzymać kieliszek do wina podczas degustacji trunku? Chwyć naczynie za nóżkę w taki sposób, żeby znajdowała się pomiędzy kciukiem a palcami wskazującym i środkowym. Jeśli preferujesz wyższą temperaturę alkoholu, możesz złapać za czaszę, jednak nie jest to polecany sposób. Sprawdzi się, jeśli wino czerwone niepotrzebnie było przechowywane zbyt długo przed serwowaniem w lodówce.
Rodzaje kieliszków do czerwonego wina:
- Do czerwonego wina sprawdzą się duże, szerokie kieliszki, które zwężają się ku górze,
- Taki kształt naczynia sprawi, że kontakt alkoholu z powietrzem będzie duży, a to pozwoli na lepsze wydobycie aromatu,
- Lekkie wino możesz serwować w pękatym kieliszku, natomiast do cięższego sprawdzi się model o wydłużonej czaszy,
- Zwróć również uwagę na pojemność kieliszka – powinna wynosić 150-300 ml,
- Zdecyduj się na przezroczyste naczynie, które pozwoli ocenić kolor trunku,
- Podczas picia wina trzymaj kieliszek za nóżkę.
Jaki kieliszek wybrać do serwowania białego wina?
Kieliszki do wina białego są bardziej smukłe od tych przeznaczonych do czerwonego trunku. Naczynia charakteryzują się wysoką nóżką, czaszą w kształcie tulipana oraz subtelnie rozchylającymi się krawędziami. Białe wino nie wymaga dużego kontaktu z powietrzem, dlatego przeznaczone do niego rodzaje kieliszków są mniejsze niż te do serwowania czerwonego alkoholu.
Zastanawiasz się, jak trzymać kieliszek do wina białego? Zdecydowanie za nóżkę. Jest wysoka, dlatego pozwala uniknąć kontaktu dłoni z czaszą. Dzięki temu białe wino pozostaje odpowiednio schłodzone.
Rodzaje kieliszków do białego wina:
- Do serwowania białego wina wykorzystaj kieliszek z wysoką nóżką oraz czaszą w kształcie tulipana,
- Krawędzie naczynia powinny delikatnie się rozchylać,
- Trzymaj kieliszek do białego wina za nóżkę – dzięki temu trunek pozostanie schłodzony.
Jakie są rodzaje kieliszków do wódki?
Istnieją różne rodzaje kieliszków do wódki. Niektóre z nich są pozbawione nóżek – modele te sprawdzą się wyłącznie do czystej wódki. Alkohol podaje się również w naczyniu przypominającym miniaturowy kieliszek do wina. W modelach z nóżką możesz serwować zarówno czystą, jak i smakową wódkę.
Warto znać nie tylko rodzaje kieliszków do wódki, lecz także sposób serwowania tego alkoholu. Trunek należy nalać prawie do końca naczynia – niech pozostanie jedynie 3-5 mm wolnej przestrzeni. Czystą wódkę podaje się mocno schłodzoną, dlatego przed serwowaniem możesz włożyć do lodówki kieliszki. Pojemność naczynia na trunek powinna wahać się w granicach 30-60 ml.
Kieliszki do wódki – czym się cechują?
- Do wódki przeznaczone są kieliszki pozbawione nóżek – w nich możesz zaserwować wyłącznie czystą wódkę,
- Smakową możesz podać w naczyniu przypominającym miniaturowy kieliszek do wina,
- Wódkę nalewa się prawie do końca naczynia,
- Kieliszek powinien mieć pojemność około 30-60 ml.
Poznaj typy kieliszków do innych alkoholi
Wino i wódka to tylko część z alkoholi, które serwuje się na przyjęciach, dlatego warto poznać również inne rodzaje kieliszków i ich zastosowanie. Jednym z często podawanych trunków jest szampan. Do serwowania musującego alkoholu służą wysokie, smukłe kieliszki. Rodzaje naczyń do szampana są określane fletami ze względu na ich kształt. Czasza kieliszków przeznaczonych do musującego trunku zwęża się ku górze, dlatego bąbelki uciekają znacznie wolniej.
Kieliszki do szampana są wykonane z cienkiego szkła. Mają wysoką nóżkę i to właśnie za nią należy trzymać naczynie. Dzięki temu nie dojdzie do rozgrzania szampana. Kieliszek do musującego trunku napełniaj do ¾ jego pojemności.
Warto znać również inne przeznaczone do szampana rodzaje kieliszków. Nazwy takie jak pucharki lub czarki oznaczają naczynia do musującego trunku. Te rodzaje kieliszków do alkoholi cechują się szeroką czaszą. Do podawania szampana używano ich dawno temu. Pięknie się prezentują, jednak powodują, że bąbelki szybko ulatują z napoju alkoholowego.
Zastanawiając się, jakie kieliszki do czego zaproponować gościom, nie zapomnij o modelach z pękatą czaszą oraz krótką nóżką. Naczynia te są przeznaczone do koniaku. Konstrukcja kieliszka pozwala na stałe podgrzewanie alkoholu przy pomocy ciepła dłoni. Naczynie należy więc trzymać za czaszę, co pozwoli nie tylko ogrzać koniak, lecz także wydobyć z niego aromat.
Likier, czyli napój alkoholowy o słodkim lub korzennym smaku, możesz zaserwować w małym kieliszku na długiej nóżce. Naczynie należy napełnić do połowy. Ten sam kieliszek sprawdzi się też do serwowania smakowej wódki.
Na rynku dostępne są też przeznaczone na piwo kieliszki. Rodzaje takie jak snifter czy tulip umożliwią Ci zaserwowanie napoju w bardziej elegancki sposób niż przy wykorzystaniu kufla. Kieliszki określane jako snifter charakteryzują się pojemną czaszą, która zwęża się ku górze. Szkło przeznaczone jest do aromatycznych piw, na przykład Pale Ale.
Kieliszki o nazwie tulip są przeznaczone do piwa typu Ale. Szkło charakteryzuje się kształtem przypominającym tulipana. Krawędzie naczynia delikatnie się rozszerzają.
Specjalne kieliszki do rumu nie istnieją. Trunek możesz więc podać w takim samym naczyniu jak koniak. Na bazie rumu powstają różne drinki, na przykład pina colada. Jako kieliszek do rumu połączonego z likierem kokosowym oraz sokiem ananasowym sprawdzi się naczynie o nazwie hurricane. Wykorzystasz je również do mrożonych koktajli.
Rodzaje kieliszków do alkoholi:
- Do szampana zastosuj wysoki kieliszek o wydłużonej czaszy, która pozwala dłużej cieszyć się bąbelkami w musującym trunku,
- Dawniej do serwowania szampana stosowano tak zwane pucharki – prezentują się elegancko, ale powodują, że bąbelki szybko ulatniają się z alkoholowego napoju,
- Do koniaku przeznaczone są kieliszki wyróżniające się pękatą czaszą oraz krótką nóżką – taki kształt ułatwia ogrzanie dłońmi alkoholu,
- Likier zaserwujesz w niewielkim kieliszku na długiej nóżce,
- Piwo możesz podać w kuflu, ale doskonale sprawdzą się też kieliszki typu snifter oraz tulip,
- Nie istnieją specjalne kieliszki do rumu, dlatego ten alkohol możesz zaserwować w takim samym naczyniu co koniak. Jeśli rum wykorzystujesz do pina colady, podaj drink w naczyniu o nazwie hurricane.
Rodzaje kieliszków do drinków – jakie znajdziesz na rynku?
Warto poznać również rodzaje naczyń przeznaczonych do serwowania drinków. Zastanawiasz się, jakie kieliszki do czego sprawdzą się najlepiej? Rozpocznijmy od martini, czyli drinku, który został spopularyzowany przez filmowego agenta 007. Kieliszki do tego alkoholu wyróżniają się charakterystycznym kształtem stożka na wysokiej nóżce. Nie napełniaj naczynia do końca – pozostaw wolny centymetr. Krawędzie kieliszka do martini udekoruj przy pomocy cukru.
Na rynku znajdziesz również specjalny rodzaj kieliszków do margarity. Mają one charakterystyczny kształt, który przypomina nieco odwrócony kapelusz. Kieliszek jest przeznaczony wyłącznie do serwowania margarity. Ranty naczynia dekoruje się solą, dzięki czemu smak drinka staje się jeszcze intensywniejszy.
Rodzaje kieliszków do najpopularniejszych drinków:
- Kieliszki do martini cechują się kształtem stożka, a ich nóżka jest wysoka. Nie napełniaj ich alkoholem do pełna. Krawędzie naczynia udekoruj cukrem,
- Kieliszki do margarity prezentują się niczym odwrócony kapelusz. Na krawędziach szkła zastosuj sól, która wzmocni smak drinka.
Kieliszki – rodzaje przeznaczone do podawania wody
Wodę również możesz serwować w kieliszku. Będzie prezentowała się efektownie, zwłaszcza jeśli dodasz do niej miętę czy owoce, na przykład plastry limonki. W kieliszku z wodą możesz też umieścić kostki lodu.
Kieliszki przeznaczone do podawania wody charakteryzują się dość masywną nóżką, grubymi ściankami oraz dużą pojemnością. Zmieści się w nich nawet 500-600 ml orzeźwiającego napoju. Kieliszki do wody określa się mianem gobletów.
- Podczas eleganckich uroczystości warto zaserwować wodę w kieliszkach określanych jako goblety. Naczynia te charakteryzują się dużą pojemnością oraz grubymi ściankami, a warto wypełnić je nie tylko wodą, lecz także plastrami owoców, kostkami lodu oraz miętą.
wtorek, 16 luty 2021 14:03
wtorek, 09 luty 2021 16:37