Jak wybrać patelnię do naleśników? To musisz wiedzieć!
Uwielbiasz słodkie naleśniki na śniadanie? Twoja rodzina przepada za krokietami z kapustą na obiad? Te dania będzie Ci łatwiej przyrządzić dzięki odpowiedniej patelni. Przygotowane placki okażą się równomiernie wysmażone, a Ty zapomnisz o ich uciążliwym przyklejaniu się do naczynia. Podpowiadamy, jaka jest najlepsza patelnia do naleśników. Poznaj też kilka wskazówek, które ułatwią Ci przygotowanie perfekcyjnych placków.
O czym przeczytasz w artykule?
- Patelnia do naleśników – dlaczego warto ją mieć?
- Jaka patelnia do naleśników okaże się wygodna? Zwróć uwagę na wymiary!
- Dobra patelnia do naleśników – z czego powinna być wykonana?
- Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze patelni do naleśników?
- Poznaj kilka wskazówek dotyczących przygotowywania naleśników!
Patelnia do naleśników – dlaczego warto ją mieć?
Nim dowiesz się, jaka jest najlepsza patelnia do naleśników, zastanów się, czy w ogóle jest Ci potrzebna. To akcesorium, które ułatwia przewracanie cienkiego placka na drugą stronę. Patelnie naleśnikowe są produkowane w taki sposób, żeby ograniczyć uciążliwe przyklejanie się ciasta do ich powierzchni. Niskie krawędzie powodują, że łatwo będzie Ci podważyć placek bez obaw o rozerwanie go.
Wiele modeli pozwala przygotowywać naleśniki bez tłuszczu lub z jego niewielkim dodatkiem. To więc przydatne naczynie, jeśli chcesz ograniczyć olej w diecie, zależy Ci na zredukowaniu dziennej kaloryczności posiłków lub po prostu nie lubisz tłustych potraw.
Patelnie naleśnikowe to rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez cienkiego placka podanego w towarzystwie owoców, dżemu lub masła orzechowego. Naczynie sprawdzi się również, jeśli należysz do grona fanów naleśników w wytrawnej wersji, na przykład z warzywami.
Dlaczego warto mieć patelnię do naleśników?
- Ułatwi Ci przyrządzanie śniadań czy obiadów z cienkimi plackami w roli głównej.
- Wiele z nich pozwala przygotowywać naleśniki bez tłuszczu.
- Specjalna powłoka ograniczy przyklejanie się ciasta do patelni, a tym samym ułatwi czyszczenie jej z resztek.
Jaka patelnia do naleśników okaże się wygodna? Zwróć uwagę na wymiary!
Kiedy zastanawiasz się, jak wybrać patelnię do naleśników, weź pod uwagę wymiary. Naczynia te występują najczęściej w wersji o średnicy 20–30 cm. Duża patelnia do naleśników zapewni Ci wygodę podczas robienia placków, które mają być wypełnione sporą ilością warzyw i tofu. Taki model pozwoli Ci też przyrządzić tort naleśnikowy – to pomysł na pyszny deser na weekend!
Mniejsze są natomiast dobre, jeśli planujesz przygotowywać tylko placki na śniadanie. Takie, które posmarujesz dżemem lub kremem czekoladowym. Niewielka średnica pozwoli Ci też przyrządzić naleśniki do pracy. Po zwinięciu w rulon nie zajmą wiele miejsca w pudełku na lunch.
Jaką wielkość patelni wybrać?
- Mała okaże się idealna do robienia placków dla dzieci oraz na drugie śniadanie do pracy.
- Duża patelnia do naleśników posłuży podczas przygotowywania krokietów lub naleśnikowego tortu.
- Ważna jest też wysokość krawędzi – wygodę zapewni rant 2 cm.
Dobra patelnia do naleśników – z czego powinna być wykonana?
O komforcie korzystania z patelni w dużej mierze decyduje materiał wykonania. Modele do naleśników występują w wersji z teflonową powłoką. Dzięki niej możesz usmażyć naleśniki bez tłuszczu lub na symbolicznej ilości oleju. Teflonowa powierzchnia patelni zapobiega przywieraniu ciasta, jednak z czasem może się rysować i tracić swoje właściwości.
Masz też do wyboru ceramiczną patelnię do naleśników, która jest łatwa do utrzymania w czystości, w pełni bezpieczna dla zdrowia oraz lekka. Ceramiczna powłoka sprawia, że do naczynia nie przyklejają się placki. Do ich smażenia nie musisz stosować tłuszczu. Ceramiczna patelnia odznacza się odpornością na zarysowania, jednak musisz stosować do niej wyłącznie akcesoria z drewna lub silikonu.
Zwróć uwagę na tytanowe patelnie. Są bardziej odporne od teflonowych na zarysowania i ścieranie. Co ważne, nie zmieniają smaku naleśników. Świetnie przewodzą ciepło, co wpływa na szybsze przygotowanie śniadania dla zniecierpliwionych domowników.
Równomiernie się nagrzewa i dobrze przewodzi ciepło – właśnie taka jest wykończona powłoką mineralną patelnia. Naleśniki przygotujesz na niej bez używania dużej ilości oleju. Powłoka mineralna charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia, a jej nieprzywierająca powierzchnia usprawnia czyszczenie.
Z jakiego materiału patelnię do naleśników wybrać?
- Popularnym rozwiązaniem jest teflonowa powłoka, która zapobiega przyklejaniu się ciasta, ale z czasem może ulec zarysowaniu i stracić właściwości.
- Ceramiczna jest bezpieczna dla zdrowia, łatwa do wyczyszczenia i pozwala zrezygnować z tłuszczu.
- Tytanowa patelnia do naleśników cechuje się odpornością na uszkodzenia i doskonale przewodzi ciepło.
- Patelnia z powłoką mineralną równomiernie się nagrzewa.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze patelni do naleśników?
Wiesz już, z jakiego materiału może być wykonana patelnia do naleśników. Indukcja czy płyta gazowa – na czym będziesz przygotowywać słodkie i wytrawne potrawy? Jeśli masz indukcyjne pola grzewcze, zwróć szczególną uwagę na wskazówki producenta. Nie wszystkie naczynia mogą być bowiem używane na takiej płycie. Przyjrzyj się, czy na patelni widnieje znaczek przypominający spiralę
Patelnia do naleśników przeznaczona na indukcję ma dno wykonane z materiału ferromagnetycznego. Takie naczynie zostanie wykryte przez płytę grzewczą. W wersji z dnem z materiału ferromagnetycznego występuje też niejedna patelnia do pancakes. Indukcja będzie działać w połączeniu z naczyniem sprawnie, ale przeznaczone na nią modele sprawdzą się też na innej kuchence, na przykład gazowej.
Czym jeszcze powinna wyróżniać się dobra patelnia? Naleśniki to idealny pomysł na śniadanie, po którym niestety jest sporo zmywania. Świetnie, jeśli patelnię można umieścić w zmywarce. To ułatwi uprzątnięcie bałaganu po porannym krzątaniu się po kuchni.
Czy wiesz, że istnieje patelnia do naleśników dwustronna? To model, który wygląda jak połączenie dwóch patelni. Jest wartym uwagi rozwiązaniem, jeśli brakuje Ci wprawy w przewracaniu naleśników i nawet najlepsze naczynie w tym nie pomaga. Z dwustronnej patelni cienki placek na pewno nie wyleci. Takie naczynie przyda się też, gdy przygotowujesz naleśniki z dodatkami.
Patelnia do naleśników – na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze?
- Sprawdź, czy patelnia jest dopasowana do Twojej płyty grzewczej – to szczególnie ważne, jeśli masz indukcję.
- Syntetyki mają ikonę przypominającą probówkę lub trójkąt.
- Dowiedz się, czy producent pozwala na zmywanie naczynia w zmywarce.
- Zwróć uwagę na dwustronne modele, które ułatwiają przewracanie naleśników.
Poznaj kilka wskazówek dotyczących przygotowywania naleśników!
Wiesz już, jaka patelnia do naleśników jest warta uwagi. Czas poznać wskazówki, dzięki którym zapomnisz o problemach podczas przyrządzania popularnej potrawy.
Jedna z najczęstszych przeszkód podczas przygotowywania śniadania: naleśnik przykleja się do patelni. Jakie mogą być powody? Najczęściej winna jest patelnia. Nawet jeśli kiedyś sprawdzała się świetnie, być może obecnie jest już zarysowana. Wiele naczyń pozwala zrezygnować z dodatku tłuszczu, ale nie wszystkie. Jeśli naleśnik przykleja się do patelni, warto dodać do masy łyżkę oleju.
Jak przewracać naleśniki, żeby się nie rozrywały? W odpowiednim momencie! Zrób to, gdy zauważysz, że brzegi właściwie same odchodzą od patelni. Wykorzystaj cienką łopatkę. Najlepiej, jeśli jest wykonana z drewna lub silikonu. Inne materiały mogą porysować patelnię. Jeśli mimo wielu prób wciąż Ci się nie udaje, dobrym rozwiązaniem okaże się patelnia do naleśników dwustronna.
- Jeśli naleśnik przykleja się do patelni, sprawdź, czy nie jest ona zarysowana. Podczas przewracania cienkiego placka wykorzystaj akcesorium z silikonu lub drewna, żeby nie zniszczyć naczynia.
Redakcja Dekoportal.pl