Co warto wiedzieć przed zakupem płyty indukcyjnej?
Płyta indukcyjna to popularny sprzęt, niezbędny w kuchni i zyskujący coraz większą popularność. Przed wyborem konkretnej warto jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę. Poniżej znajdziesz kilka praktycznych porad.
Najważniejsze zalety płyty indukcyjnej
Płyta indukcyjna posiada wiele plusów, między innymi:
- dobry stosunek energii pobranej z sieci elektrycznej do ciepła oddanego przez płytę –wydajność energetyczna na poziomie około 90%. Oznacza to, że inwestycja w płytę indukcyjną będzie opłacalna – wydatek zwróci się;
- szybkość gotowania – wiele modeli ma funkcję przyspieszającą nagrzewanie. Czas gotowania znacznie się wtedy skraca;
- Stop&Go – błyskawiczne wyłączenie wszystkich pól. Ponowne przyciśnięcie przywraca poprzednie ustawienia;
- płyty dostosowują powierzchnię grzejną do rozmiaru naczynia;
- wysoki poziom bezpieczeństwa – jej powierzchnia nie nagrzewa się w trakcie gotowania;
- łatwa pielęgnacja.
Co to jest i z czego jest zbudowana płyta indukcyjna?
Płyty indukcyjne uchodzą za najbardziej zaawansowane technologicznie, energooszczędne i najbezpieczniejsze z dostępnych na rynku. Gotowanie na nich pozwala oszczędzać czas i energię. Pod płytą, na której ustawia się naczynia, są cewki wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne. Podgrzewa się naczynie i jego zawartość, nie sama płyta.
Płyta indukcyjna jest zbudowana z blatu wyposażonego w kilka pól grzewczych, układu sterowania oraz cewek. Z kolei powierzchnię blatu można wykonać ze szkła hartowanego lub ceramicznego.
Szkło hartowane jest bardziej odporne na uderzenia, ale bardziej podatne na rysowanie. Jego odpowiednik ceramiczny z kolei odwrotnie. Szkło ceramiczne jest twardsze i odporne na rysowanie, ale bardziej podatne na pękanie w razie silnego uderzenia. Należy prawidłowo czyścić powierzchnię blatu i stawiać na nim naczynia ostrożnie.
Wybrane funkcje płyt indukcyjnych
- booster – tymczasowe zwiększenie mocy, chcemy bardzo szybko zagotować wodę;
- timer – funkcja odliczania czasu, po jego upływie płyta automatycznie się wyłączy;
- lock – funkcja blokady, nie pozwala na przypadkową zmianę ustawień podczas czyszczenia płyty. Zabezpiecza ustawienia do czasu jej wyłączenia;
- CombiZone / Bridge / Flex Zone – połączenie dwóch pól w jedno z identyczną regulacją temperatury. Pozwala na gotowanie w dużych naczyniach;
- podtrzymywania ciepła – na wybranym polu utrzymuje taką moc grzania, by temperatura wynosiła około 65°.
Więcej na temat budowy, montażu i działania płyt indukcyjnych przeczytasz na blogu: https://laczynasnapiecie.pl/blog/plyty-indukcyjne-co-nalezy-wiedziec-przed-zakupem.
Artykuł sponsorowany
środa, 16 listopad 2022 15:25