Jak rozmrozić lodówkę? Szybko, prosto!
Lodówka to miejsce do przechowywania żywności oraz napojów i nie trzeba tego uzasadniać. Ale należy uczciwie przyznać, że jest to też niekiedy miejsce, w którym chowamy kuchenny bałagan. Jest niezastąpiona, jako skrytka na niedojedzone resztki, dlatego warto o nią dbać, by służyła długo i wydajnie. Zdradzamy sprytne sztuczki na czystą chłodziarkę i podpowiadamy, jak rozmrozić lodówkę – w zabudowie, wolnostojącą i „no frost”.
O czym przeczytasz w artykule?
- Przełamujemy lody – po co rozmrażać lodówkę?
- Odmarzanie lodówki – jak się przygotować?
- Jak szybko odmrozić lodówkę?
- Lodówka rozmrożona. Co dalej?
- Co zrobić z jedzeniem podczas odmrażania lodówki?
- Jak rozmrozić lodówkę w zabudowie lub „no frost”?
- Lepiej zapobiegać… Jak często rozmrażać lodówkę?
Przełamujemy lody – po co rozmrażać lodówkę?
Z dużą starannością robiły to nasze babcie i mamy, więc przyjęliśmy to od nich jakby w genach. Co jakiś czas robimy gruntowne odmarzanie lodówki. Ale właściwie po co? Skoro to chłodziarka – ma chłodzić. A w takim razie im grubsza warstwa szronu, tym lepiej, czyż nie?
No właśnie nie. Okazuje się, że skroplona i zamarznięta woda na ściankach i półkach lodówki wcale nie jest korzystna. Wbrew pozorom nie obniża ona temperatury wewnątrz urządzenia. Jedyne, do czego się przyczynia ten lód to większe zużycie prądu, częstsze awarie, krótsza żywotność i zagrzybienie lodówki.
A skąd ta warstwa lodu? Najczęściej pojawia się dlatego, że system odpowiedzialny za odprowadzenie skroplonej wody jest niedrożny. Gdy wężyk lub odpływ są zatkane, woda nie ma gdzie spływać i w końcu niezbędne jest rozmrażanie. Lodówkę trzeba wtedy nie tylko odszronić, lecz także wyczyścić i odgrzybić.
Czy odmarzanie lodówki jest potrzebne?
- Tak – grubsza warstwa lodu nie oznacza lepszego chłodzenia.
- Tak – nadmiar szronu skraca żywotność lodówki i zwiększa zużycie prądu.
- Tak – lód w lodówce oznacza niedrożność odpływu, co powoduje rozwój bakterii i zagrzybienie lodówki.
Odmarzanie lodówki – jak się przygotować?
Najważniejsza rzecz, w którą musimy się uzbroić, planując rozmrażanie lodówki to… cierpliwość. Samo zadanie nie jest ani skomplikowane, ani energochłonne. Zajmuje jednak sporo czasu, który w większości poświęcić trzeba na czekanie.
Oprócz kilku godzin przyda się również: miejsce na wyjęte z lodówki produkty spożywcze, kubeł na resztki, zlew lub zmywarka na opróżnione pojemniki i słoiki, miska ciepłej wody z odrobiną detergentu, ocet i czysta ściereczka, czyste i suche ręczniki łazienkowe lub papierowe.
Metody odszraniania są różne, ale doświadczenie nakazuje, by, zamiast pośpiechu, zastosować zdrowy rozsądek. Bez względu na to, jaki wybierzesz sposób na rozmrażanie, lodówkę kategorycznie musisz wyłączyć z prądu! To nie tylko zapewni bezpieczeństwo, lecz także przyspieszy cały proces.
Co jest potrzebne do rozmrażania lodówki?
- Kilka godzin i sporo cierpliwości.
- Kubeł na resztki jedzenia i zlew (lub kosz) na opróżnione pojemniki.
- Woda, detergent, ocet, myjka i ręczniki.
- Wyłączenie lodówki z prądu.
Jak szybko rozmrozić lodówkę?
Rozmrażanie lodówki gorącą wodą nie polega bynajmniej na oblewaniu zaszronionych powierzchni wrzątkiem. Chodzi o wstawienie garnka z gorącą wodą do wyłączonej z prądu i opróżnionej lodówki. Zamykamy urządzenie, a parująca woda pracuje za nas.
Gorące powietrze
Inny sposób na to, jak szybko odmrozić lodówkę polega na ogrzewaniu oblodzonych powierzchni ciepłym nawiewem. Można w tym celu użyć suszarki do włosów, którą celujemy w oszronione miejsca. Inną opcją jest farelka, którą wystarczy ustawić naprzeciwko lodówki. I znów – praca robi się sama.
Obydwa sposoby to prosta odpowiedź na to, jak szybko odmrozić lodówkę, ale… Niestety znaczna różnica temperatur bywa niekorzystna dla lodówki. Rozgrzany garnek może uszkodzić elementy chłodziarki, a gorące powietrze kierowane zbyt długo w jedno miejsce może nawet roztopić plastikowe części obudowy. W każdym przypadku należy więc zachować ostrożność.
- Każda gospodyni domowa ma swoje tajemne sztuczki, żeby przyspieszyć odmarzanie lodówki. Wśród najpopularniejszych metod jest rozmrażanie lodówki gorącą wodą lub ciepłym nawiewem.
Lodówka rozmrożona. Co dalej?
Gdy wewnątrz urządzenia nie ma już lodu, możesz przejść do kolejnego etapu, jakim jest czyszczenie. Aby mieć pewność, że wymyjesz wszystko dokładnie, najlepiej wy pozbędziesz się całego bruduki i szuflady. Każdy z tych elementów wymyj dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą. Komorę lodówki wyczyść przy użyciu delikatnej myjki i płynu do naczyń.
Gdy wszystkie części są już wymyte i osuszone, przetrzyj je mieszanką wody z octem (pół szklanki wody na pół szklanki octu). Ten zabieg zlikwiduje pleśń i zniweluje nieprzyjemne zapachy. Nie lubisz aromatu octu? Dodaj kilka kropli soku z cytryny. Ocet wywietrzeje bardzo szybko, a lodówka zostanie czysta i bezwonna.
Tak wyczyszczoną chłodziarkę możesz na nowo zapełnić zapasami żywności. Nie zapomnij podpiąć jej do prądu!
- Po rozmrożeniu lodówki należy dokładnie ją wyczyścić wodą z detergentem, a także odświeżyć octem. Pozbędziesz się zabrudzeń, pleśni i nieprzyjemnych zapachów.
Co zrobić z jedzeniem podczas odmrażania lodówki?
Jeden z największych problemów, gdy bierzemy się za rozmrażanie lodówki: co z jedzeniem? Warto tę trudność przekuć w wyjątkową szansę. Kto wie, może ratując jedzenie przed wyrzuceniem, opracujesz recepturę na danie wszech czasów?
Produkty, które nadają się do spożycia, przełóż do misek lub dużych garnków. Możesz też wszystko ustawić po prostu na blacie lub na stole, ale to zwiększy ogólny chaos podczas porządków. Aby zapewnić jedzeniu niższą temperaturę, całość przykryj kocem termicznym, a zimą wynieś na balkon.
Kolejny problem, gdy robimy rozmrażanie lodówki: co z jedzeniem przeterminowanym lub zepsutym? Wyrzuć! Bez sentymentów. Aby zrobić to ekologicznie, wyciągnij resztki z pudełek lub słoików i wrzuć je do pojemnika na bioodpady. Opakowania posegreguj i wyrzuć, a te, które można wykorzystać ponownie – wymyj w gorącej wodzie.
- Rozmrażanie lodówki to okazja do zrobienia w niej porządków, a także szansa na uratowanie jedzenia, a nawet wymyślenie zupełnie nowej potrawy z odnalezionych w chłodziarce resztek.
Jak rozmrozić lodówkę w zabudowie lub no frost?
Zastanawiasz się, jak rozmrozić „lodówkę ”no frost albo taką w zabudowie? Dokładniek„no samo”, jak tradycyjny model wolnostojący. Procedura i zasady w każdym przypadku są takie same: odłączasz od prądu, wyjmujesz wszystko (jedzenie, półki i szuflady), czyścisz, odświeżasz octem, suszysz, włączasz do prądu.
Jedyne, na co należy zwrócić uwagę, to fakt, że – sądząc po nazwie – lodówka „no frost” nie powinna nadmiernie się zaszronić. Jeśli tego typu chłodziarka podejrzanie szybko i bez wyraźnej przyczyny zewnętrznej (np. niedomknięte drzwi) pokrywa się lodem, nie ma sensu szukać odpowiedzi na pytanie „jak rozmrozić lodówkę no frost”. W takim przypadku lepiej poszukaj karty gwarancyjnej i niezwłocznie skontaktuj się z serwisem.
- Najlepsze sposoby na to, jak rozmrozić lodówkę w zabudowie lub „no frost” są dokładnie takie same, jak w przypadku lodówki wolnostojącej. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość w oczekiwaniu na roztopienie się lodu oraz dokładność w szorowaniu wszystkich elementów urządzenia.
Lepiej zapobiegać… Jak często rozmrażać lodówkę?
Przeszukując sieć, można znaleźć bardzo różne odpowiedzi na pytanie „jak często rozmrażać lodówkę?”. Producenci poszczególnych modeli również nie do końca są zgodni w tym temacie. Wśród ogromu informacji natkniesz się na zapis, aby odszranianie robić co kilka miesięcy, raz na pół roku, albo z rocznymi odstępami.
Gdzie leży prawda? Cóż, w tym przypadku leży… w chłodziarce. Najlepszym sposobem na to, by ustalić, jak często rozmrażać lobyt zerknięcie do jej wnętrza. Gdy zauważysz choćby cienką warstwę lodu, to znak, że już pora na rozmrażanie.
- Specjaliści nie są zgodni co do tego, jak często rozmrażać lodówkę. Rób to wtedy, gdy ujrzysz wewnątrz chłodziarki warstwę lodu, ale nie rzadziej niż raz w roku.
Redakcja Dekoportal.pl