Jaką patelnię kupić? Poznaj rodzaje patelni i wybierz najlepszą!
Patelnia jest jednym z najważniejszych akcesoriów w kuchni, a odpowiednio dobrana znacznie ułatwia przyrządzanie potraw. Mnogość dostępnych rodzajów może utrudniać wybór. Podpowiadamy, jaką patelnię kupić. Poznasz zalety i przeznaczenie modeli wykonanych z różnych materiałów.
O czym przeczytasz w artykule?
- Na co zwrócić uwagę przy wyborze patelni?
- Podstawowe rodzaje patelni
- Dobre patelnie aluminiowe – co warto o nich wiedzieć?
- Najlepsze patelnie stalowe – dlaczego chętnie korzystają z nich kucharze?
- Patelnia granitowa czy ceramiczna – co wybrać do naleśników?
- Jaką patelnię wybrać do zadań specjalnych?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze patelni?
Wybierając naczynie, weź pod uwagę, jak często gotujesz i jakie są to potrawy. Nie każdy potrzebuje przecież drogiej patelni dla profesjonalistów. Być może wystarczający będzie tani, lekki, aluminiowy model za kilkadziesiąt złotych.
Zastanawiając się, jaką kupić patelnię, weź pod uwagę przeznaczenie naczynia. Dostępne są modele uniwersalne, ale też specjalistyczne. Modele uniwersalne są najczęściej okrągłe, mają średnicę 20-30 cm, a przygotować możesz na nich właściwie wszystko. Dzięki takiemu modelowi zaoszczędzisz sporo miejsca, jednak częste użytkowanie może doprowadzić do szybkiego zniszczenia.
Myśląc o tym, jaką patelnię kupić, weź pod uwagę, czy są potrawy, które przygotowujesz bardzo często. Być może przyda Ci się specjalny model do naleśników. Ma on niski brzeg, więc nie sprawdzi się, na przykład podczas przygotowywania sosów.
Zastanawiając się, jaką patelnię wybrać, weź pod uwagę średnicę modelu. Jeśli Twoja płyta gazowa ma tylko dwa palniki, duży model może utrudnić jednoczesne gotowanie w drugim naczyniu. Oczywiście przed zakupem sprawdź, na jakie kuchenki przeznaczona jest patelnia. Nie wszystkie działają bowiem z indukcją.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni?
- Przeznaczenie – może być uniwersalna, ale też specjalistyczna, na przykład do naleśników,
- Wielkość – jest ważna, zwłaszcza jeśli masz płytę grzewczą tylko z dwoma palnikami,
- Przed wybraniem konieczne sprawdź, do jakiej kuchenki jest przeznaczona, ponieważ może nie działać z indukcją.
Podstawowe rodzaje patelni
Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje patelni. Jeden z nich to patelnia aluminiowa. Korpus takiego modelu jest wykonany z aluminium, a dodatkowo jest pokryty powłoką nieprzywierającą. Powłoka może być pojedyncza, ale też podwójna, a nawet potrójna, co wpływa zarówno na cenę patelni, jak i jej trwałość. Odporność na uszkodzenia w przypadku aluminiowej patelni zależy też od materiału, z którego wykonana została powłoka.
Drugi podstawowy rodzaj to patelnie stalowe, z których często korzystają kucharze. Są bowiem wyjątkowo odporne na wysokie temperatury. Można ich używać nawet w piekarniku. Dobre patelnie stalowe nagrzewają się równomiernie i na długo utrzymują ciepło.
Trzeci rodzaj patelni to modele żeliwne, których największą wadą jest waga. Są ciężkie, dlatego nie dla każdego okażą się komfortowe. Wymagają też większej uwagi podczas czyszczenia – nie można myć ich płynem do naczyń, a tuż po każdym usunięciu zabrudzeń powierzchnia powinna być pokryta tłuszczem. Dobre patelnie żeliwne są wyjątkowo odporne na uszkodzenia – można używać na nich metalowych sztućców.
Rodzaje patelni:
- Aluminiowa – ma korpus wykonany z aluminium; może być pokryta powłoką z różnych materiałów,
- Stalowa – często wykorzystywana przez zawodowych kucharzy; długo utrzymuje ciepło,
- Żeliwna – jest ciężka, ale odporna na uszkodzenia; wymaga odpowiedniej pielęgnacji, na przykład pokrywania tłuszczem po każdym umyciu.
Dobre patelnie aluminiowe – co warto o nich wiedzieć?
Zastanawiając się, jaką patelnię kupić, weź pod uwagę nie tylko materiał, z której wykonano korpus, lecz także typ powłoki. Modele aluminiowe są pokrywane powłoką – to konieczność, ponieważ aluminium nie powinno mieć kontaktu z jedzeniem. Powierzchnia jest powlekana tak zwaną powłoką nieprzywierającą.
Jeśli marzy Ci się tania, lekka, dobra patelnia do smażenia, wybierz model aluminiowy z jedną warstwą powłoki nieprzywierającej. Akcesorium sprawdzi się świetnie, jeśli najczęściej odgrzewasz dania ze słoików czy przygotowujesz jajka sadzone. Za lekką patelnię z jedną warstwą powłoki zapłacisz około 40 złotych, a odpowiednia pielęgnacja pozwoli Ci cieszyć się nią długo.
Nawet najlepsze patelnie z trzema powłokami non-stick wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Nie należy kroić na nich potraw, używać metalowych sztućców. Ważne jest także, żeby nie zalewać gorącej patelni zimną wodą, ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia powłoki.
Myśląc o tym, jaką patelnię wybrać, weź pod uwagę modele kamienne. Zaletą naczynia jest łatwość utrzymania w czystości, a także doskonałe rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni. Dzięki temu masz pewność, że przygotowywane danie będzie równomiernie przysmażone.
Patelnia kamienna może być granitowa – takie wykończenie powierzchni sprawia, że nie musisz używać dużej ilości tłuszczu. Naczynie jest bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Patelnia kamienna musi mieć ergonomiczny uchwyt, który nie przewodzi ciepła. Zwróć też uwagę na grubość dna – nie może być zbyt cienkie, ponieważ grozi to szybkim przypaleniem potrawy.
Zastanawiając się, jaka patelnia do smażenia sprawdzi się w Twojej kuchni, weź pod uwagę model z powłoką ceramiczną. Powierzchnia równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu przygotowywane na niej produkty są ładnie zarumienione. Gładka powłoka pozwala na smażenie z niewielką ilością tłuszczu. Niestety patelnie z powłoką ceramiczną są trudne do utrzymania w czystości.
Co warto wiedzieć o patelniach aluminiowych?
- Mają powłokę, ponieważ żywność nie może mieć kontaktu z aluminium,
- Dostępne są modele z jedną warstwą powłoki nieprzywierającej – naczynie sprawdzi się, jeśli gotujesz rzadko i raczej podgrzewasz gotowe potrawy,
- Jeśli gotujesz częściej, zdecyduj się na naczynie z trzema warstwami powłoki – znacznie trudniej jest je porysować,
- Niezależnie od liczby powłok, nigdy nie zalewaj gorącej patelni zimną wodą, ponieważ prowadzi to do uszkodzenia naczynia,
- Na rynku znajdziesz modele kamienne, które świetnie rozprowadzają ciepło,
- Dostępne są też patelnie ceramiczne – równomiernie się nagrzewają, ale mogą być trudne do utrzymania w czystości.
Najlepsze patelnie stalowe – dlaczego chętnie korzystają z nich kucharze?
Jeśli zadasz kucharzom pytanie „jakie patelnie polecacie?”, możesz się spodziewać, że opowiedzą Ci o zaletach stalowych modeli. Są one często wykorzystywane w gastronomii ze względu na odporność na uszkodzenia. Stalowe patelnie doskonale przewodzą ciepło, a ich powierzchnia jest niewrażliwa na zarysowania oraz wgniecenia. Naczynie jest też bezpieczne dla zdrowia.
Patelnie stalowe wymagają wykorzystania dużej ilości tłuszczu. Jeśli chcesz tego uniknąć, przy wyborze zwróć uwagę na modele z powłoką nieprzywierającą. Przed zakupem sprawdź, czy patelnia nadaje się do mycia w zmywarce oraz używania w piekarniku.
- Patelnie stalowe są polecane przez zawodowych kucharzy, ponieważ cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia, na przykład wgniecenia czy zarysowania. Naczynia są przy tym bezpieczne dla zdrowia i świetnie przewodzą ciepło, ale trzeba stosować na nich dużą ilość tłuszczu.
Patelnia granitowa czy ceramiczna – co wybrać do naleśników?
Wybierając patelnię, zwróć uwagę na modele ze specjalnym zastosowaniem. Jeśli lubisz szczególnie jakieś danie i często je przygotowujesz, takie naczynie znacznie usprawni gotowanie. Wśród patelni granitowych i ceramicznych wyróżnia się między innymi modele do naleśników.
Dobra patelnia do smażenia naleśników to niezbędnik w domu, w którym wszyscy chętnie jedzą słodkie śniadania. Naczynie charakteryzuje się niskim brzegiem – ułatwia on rozprowadzenie ciasta, a następnie przewracanie naleśnika i zdjęcie go z patelni. Dzięki temu smażenie trwa krótko. Patelnię do naleśników możesz też wykorzystać do przygotowania mniejszych placków.
Zastanawiasz się, co będzie lepsze: patelnia ceramiczna czy granitowa do naleśników? Jeśli zależy Ci na trwałym naczyniu, zdecyduj się na model z granitową powłoką, która nie wymaga korzystania z dużej ilości oleju, a jej czyszczenie nie sprawi Ci trudności. Granitowe modele są też odporne na uszkodzenia mechaniczne. Ceramiczne patelnie są bardziej wrażliwe na zarysowania.
- Myśląc o tym, jaką kupić patelnię do naleśników, weź pod uwagę model granitowy. Naczynie nie wymaga używania dużej ilości oleju, jest łatwe w czyszczeniu oraz odporne na uszkodzenia czy zarysowania.
Jaką patelnię wybrać do zadań specjalnych?
Zastanawiając się, jaka patelnia do smażenia ryb sprawdzi się najlepiej, weź pod uwagę modele o innym niż okrągły kształcie. Lepiej sprawdzą się podłużne naczynia, na których zmieści się cała ryba. Dzięki temu potrawa będzie dobrze wysmażona i unikniesz zimnych kawałków dania.
Lubisz świetnie wysmażone mięso na obiad? Najlepsza patelnia do smażenia steków to grillowa, która ma dno wypełnione rowkami. To w nich pozostaje tłuszcz, dzięki czemu nie wsiąka w mięso. Naczynia do grillowania są pokryte różnorodnymi powłokami. Sprawdzą się zarówno patelnia tytanowa czy granitowa, jak i ceramiczna.
Zastanawiasz się, co będzie lepsze do mięsa: patelnia tytanowa czy granitowa? Weź pod uwagę wskazówki producentów, ponieważ różnice pomiędzy tymi modelami są raczej subtelne. Jeśli chcesz czyścić patelnię do grillowania w zmywarce, zdecyduj się na model tytanowy.
Zastanawiając się, jaka patelnia najlepsza jest do jajek, weź pod uwagę specjalny model z zagłębieniami. Nie jest to oczywiście naczynie, które konieczne trzeba mieć w kuchni. Jeśli jednak często jadasz jajka na śniadanie, taki model z pewnością usprawni ich przygotowywanie. Patelnia z zagłębieniami sprawdzi się też do smażenia placków.
Jaką patelnię kupić do zadań specjalnych?
- Do smażenia ryb – powinna mieć podłużny kształt, co umożliwi precyzyjne wysmażenie potrawy,
- Do mięsa – świetnie sprawdzi się grillowy model, dzięki któremu tłuszcz pozostaje w rowkach patelni, a nie w daniu; jeśli chcesz myć patelnię w zmywarce, zdecyduj się na tytanowe naczynie,
- Do jajek – przygotowywanie ich ułatwi Ci patelnia z zagłębieniami, które umożliwią też wygodne smażenie placków.
piątek, 29 styczeń 2021 11:27
piątek, 22 styczeń 2021 09:00
środa, 20 styczeń 2021 16:08