Jaka temperatura w lodówce? Sprawdź!
Lodówka to niezbędny sprzęt w każdej kuchni. Właśnie dzięki niej żywność dłużej zachowuje świeżość. Żeby tak było, w urządzeniu muszą panować odpowiednie warunki. Jaka temperatura w lodówce jest odpowiednia? Podpowiadamy.
O czym przeczytasz w artykule?
- Jaka powinna być temperatura w lodówce?
- Dopasuj temperaturę do przechowywanych produktów
- Jaka temperatura w lodówce NoFrost jest odpowiednia?
- Utrzymanie odpowiedniej temperatury – na co zwrócić uwagę?
- Jaka temperatura w zamrażalniku lodówki?
- Jak ustawić temperaturę w lodówce?
Jaka powinna być temperatura w lodówce?
Zacznijmy od tego, jaka temperatura w lodówce nie może panować. W komorze chłodziarki nie powinno być mniej niż 0℃. Dlaczego? W mniejszej temperaturze produkty po prostu zaczną zamarzać.
Jaka powinna być temperatura w lodówce, żeby żywność nie zamarzała, a zachowywała świeżość? Nie może być to więcej niż 5℃. Powyżej tej temperatury w chłodziarce mogą zacząć namnażać się bakterie. Jaka temperatura w lodówce będzie więc optymalna? Odpowiednia temperatura dla żywności to 2–3 ℃.
Musisz też wiedzieć, że to, jaka jest temperatura w lodówce, zależy od konkretnego miejsca w komorze. Inna będzie bowiem na najwyższej półce, a inna na balkonikach zamontowanych na drzwiach.
Jaka temperatura w lodówce jest właściwa?
- Nie może być mniejsza niż 0℃, bo produkty by zamarzały,
- Nie powinna wynosić więcej niż 5℃,
- Odpowiednia temperatura to 2–3℃.
Dopasuj temperaturę do przechowywanych produktów
Kiedy układasz produkty w chłodziarce, weź pod uwagę to, jaka jest temperatura w lodówce na poszczególnych poziomach. Na półkach zamontowanych na drzwiach temperatura jest najwyższa. Możesz tam umieścić produkty, które nie wymagają aż tak intensywnego chłodzenia, na przykład sosy, przyprawy w płynie. To też idealne miejsce na napoje.
Na najniższej półce temperatura będzie wynosiła około 2℃. To miejsce, które idealnie sprawdzi się na mięso i ryby. Wyższe półki, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie 4–5℃, będą odpowiednie na nabiał, sery i wędliny. Wysuwane pojemniki wykorzystasz na owoce i warzywa – panuje tam temperatura około 7℃.
- Temperatura na różnych poziomach lodówki jest inna, dlatego przykładowo na najniższej półce przechowasz mięso, które potrzebuje najchłodniejszych warunków. Natomiast na drzwiach ustawisz napoje lub sosy, które nie wymagają aż tak niskiej temperatury.
Jaka temperatura w lodówce NoFrost jest odpowiednia?
Lodówki NoFrost cieszą się dużą popularnością. Są one tak wykonane, że wewnątrz nie zbiera się na ściankach lód i szron. Dzięki temu nie musisz martwić się uciążliwym rozmrażaniem urządzenia. Taka lodówka nie wymaga więc od Ciebie dużej ilości czasu na czyszczenie, a poza tym pobiera mniej prądu.
Jaka temperatura w lodówce NoFrost jest właściwa? Zasady są takie same, jak w modelach bez tego udogodnienia. Przykładowo, jaka temperatura w lodówce Samsung NoFrost powinna panować? Około 2–5℃.
Warto wiedzieć, że w takiej lodówce temperatura jest podobna na wszystkich poziomach. W komorze mogą się jednak znajdować miejsca o specjalnym zastosowaniu, gdzie będzie panowała obniżona temperatura. Sprawdzi się między innymi na mięso.
Jaka temperatura w lodówce NoFrost jest właściwa?
- Zasady są takie same jak w modelach bez systemu NoFrost,
- Ustaw więc temperaturę na poziomie 2–5℃,
- Pamiętaj, że w przypadku takiej lodówki temperatura będzie taka sama na wszystkich poziomach,
- Zdarzają się jednak szuflady o specjalnym zastosowaniu, gdzie może panować inna temperatura.
Utrzymanie odpowiedniej temperatury – na co zwrócić uwagę?
Wiesz już, jaka powinna być temperatura w lodówce Whirlpool, Samsung czy każdej innej. Ustawienie jej na 2℃ to jednak nie wszystko. Musisz zadbać o to, żeby temperatura nie wzrosła wskutek nieprawidłowego korzystania z chłodziarki.
Pamiętaj, żeby nigdy nie wkładać do lodówki gorących potraw. Spowoduje to, że urządzenie pobierze dużo prądu, a później długo będzie się schładzało. Nie zapominaj też o domykaniu drzwi. Nie zostawiaj ich otwartych na bardzo długo – zwróć na to szczególną uwagę, gdy przekładasz do lodówki kupione produkty spożywcze. Uważaj też, żeby żywność nie dotykała ścianek i żeby przedmioty nie były ściśle ułożone. Niestety może to sprawić, że cyrkulacja powietrza będzie nieprawidłowa. Nie wypełniaj lodówki po brzegi.
Jeśli nie masz lodówki NoFrost, musisz szczególnie pilnować temperatury wewnątrz komory. Zebrany wewnątrz lód i szron doprowadzają do większego zużycia prądu. Cyrkulacja również jest słabsza.
Jak utrzymać właściwą temperaturę w lodówce?
- Nigdy nie wkładaj do lodówki gorących potraw,
- Nie pozostawiaj drzwi otwartych zbyt długo,
- Układaj żywność w taki sposób, żeby nie dotykała ścianek.
Jaka temperatura w zamrażalniku lodówki?
Mrożenie pozwala na zachowanie świeżości produktów spożywczych nawet przez wiele miesięcy. Będą one po rozmrożeniu wciąż smaczne i pełne wartości odżywczych. Muszą być jednak przechowywane w odpowiedniej temperaturze.
W zamrażalniku powinna panować temperatura od -30℃ do -18℃. Właśnie taka gwarantuje ograniczenie rozwoju mikroorganizmów.
- Temperatura w zamrażalniku powinna wynosić od -30℃ do -18℃. Dzięki temu produkty spożywcze będą miały po wielu miesiącach wciąż dobry smak.
Jak ustawić temperaturę w lodówce?
Ustawienie temperatury w lodówce nie sprawi Ci trudności. Wystarczy, że odnajdziesz termostat. Może mieć on formę pokrętła, które znajduje się wewnątrz urządzenia, najczęściej w górnej części. Na takim regulatorze temperatury zamiast stopni Celsjusza mogą znajdować się po prostu cyfry. Najwyższa oznacza największy stopień chłodzenia. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakiej temperaturze odpowiada konkretna cyfra, zajrzyj do instrukcji urządzenia.
Nowoczesne lodówki często dają możliwość ustawienia temperatury przy pomocy panelu znajdującego się na froncie.
- Temperaturę w lodówce ustawisz przy pomocy termostatu, który często znajduje się wewnątrz komory, w górnej części i ma formę pokrętła. Nowoczesne urządzenia mają czasem termostat na froncie.
wtorek, 06 wrzesień 2022 14:53