Jakie garnki są najzdrowsze? Poznaj najbezpieczniejsze garnki!
Zdrowe garnki to podstawa w naszej kuchni. I nie ma w tym ani krzty przesady. Codziennie, często nawet kilka razy w ciągu dnia, gotujemy w nich potrawy, które potem trafiają na nasz stół. Warto więc zadbać o to, by garnki, które wykorzystujemy w kuchni do przyrządzania posiłków, gwarantowały nie tylko zdrowe potrawy. Nie powinny też zawierać szkodliwych dla alergików metali, jak chrom czy nikiel. Jakie garnki są najzdrowsze? Odpowiedź na to pytanie nie może się zawrzeć w jednym zdaniu. W końcu w sklepach mamy ogromny wybór, a przy tym każdy z materiałów, z jakich wykonuje się garnki, ma nieco inne właściwości. Zapraszamy więc na przegląd garnków do gotowania.
O czym przeczytasz w artykule?
- Garnki aluminiowe
- Zdrowe garnki ze stali nierdzewnej
- Garnki emaliowane czy stalowe?
- Czy garnki teflonowe to najzdrowsze garnki?
- Garnki z powłoką marmurową, tytanową i kamienną
Garnki aluminiowe
Aluminium to materiał, który bardzo często wykorzystuje się do produkcji garnków, ale też foremek do pieczenia czy patelni. Naczynia wytwarzane z aluminium coraz bardziej udoskonalane są w taki sposób, by nie wydzielały niebezpiecznych dla naszego organizmu związków.
Garnki aluminiowe mają wiele zalet. Są stosunkowo tanie, szybko się nagrzewają i są lekkie. Wybierając zestaw garnków z aluminium, najlepiej sięgnąć po modele wyprodukowane z aluminium anodowanego, czyli pokrytego warstwą tlenku glinu (III). Powłoka taka utwardza materiał i sprawia, że staje się on bardziej odporny na korozję. Lepiej też zabezpiecza żywność przed przenikaniem aluminium do żywności.
Garnki aluminiowe sprzed lat, nieanodowane i niepokryte żadną powłoką, nie są w pełni bezpieczne. Cząsteczki aluminium przenikają pod wpływem wysokiej temperatury do gotowanych potraw, a stamtąd do naszego organizmu. Szczególnie niekorzystne dla naszego zdrowia może się okazać gotowanie kwaśnych lub bardzo słonych potraw. Takie garnki najlepiej wymienić na nowe, jednak szczególnie nie powinno się w nich przyrządzać potraw z użyciem takich produktów jak kapusta, ocet, rabarbar, szpinak czy pomidory.
Najbezpieczniejsze garnki aluminiowe:
- Anodowane,
- Z niezniszczoną powłoką.
Zdrowe garnki ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej to, obok garnków aluminiowych, najczęściej stosowane w naszych kuchniach naczynia do gotowania. Są one wytrzymałe i odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, a także na działanie wysokiej temperatury i korozję. Czy są to jednak najlepsze garnki do gotowania?
W przypadku garnków ze stali nierdzewnej odpowiedź nie jest jednoznaczna. Stal nierdzewna wykorzystywana do produkcji garnków do gotowania zawiera chrom i nikiel. Będzie więc niewskazana do stosowania dla osób, które są uczulone na te metale. Z drugiej jednak strony, jeśli nie mamy tendencji do takich uczuleń, to warto wiedzieć, że odporna na zarysowania powierzchnia takich garnków zapobiega powstawaniu uszkodzeń, w których zagłębieniach mogłyby się namnażać bakterie. Co więcej, ze względu na swoje właściwości, stal nierdzewna wykorzystywana jest nawet do produkcji narzędzi chirurgicznych.
Warto jeszcze dodać, że garnki ze stali nierdzewnej nie nadają się do dłuższego przechowywania żywności, która może po pewnym czasie nabrać metalicznego posmaku. Jest to znak, że żywność weszła w reakcję ze stalą. Co ciekawe, w przypadku gotowania w stalowych garnkach należy wrzucać sól zawsze do ciepłej wody. W przeciwnym wypadku sól zareaguje ze znajdującym się w soli sodem, tworząc wgłębienia w powierzchni garnka.
Właściwości garnków ze stali nierdzewnej:
- Są wytrzymałe i odporne,
- Zawierają chrom i nikiel,
- Podczas dłuższego przechowywania w takich garnkach żywność może nabrać metalicznego smaku.
Garnki emaliowane czy stalowe?
Jakie garnki najzdrowsze: emaliowane czy stalowe? Garnki emaliowane nie są w całości wykonane z emalii. Ich korpus składa się z blachy stalowej, która zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz pokryta jest powłoką emaliowaną. Jest ona gładka i szczelna, a więc zapobiega gromadzeniu się bakterii. Garnki emaliowane są zdrowe, ponieważ nie uwalniają żadnych substancji, które mogłyby być szkodliwe dla naszego zdrowia. Stąd też poleca się je do stosowania dla alergików. Sama emalia jest odporna na działanie wysokiej temperatury i nie wchodzi w reakcję z detergentami. Jest też odporna na ścieranie i rdzę.
Trzeba tu jednak dodać, że emaliowane garnki wymagają ostrożności. Jeśli dojdzie do zarysowania lub odprysku emalii wewnątrz garnka, lepiej wymienić go na nowy. Pod warstwą emalii znajduje się blacha, która szybko rdzewieje, a rdza przenika do gotowanych posiłków.
Odpowiedzmy więc na pytanie: jakie garnki najlepsze, emaliowane czy stalowe? Jeśli ktoś w naszej rodzinie ma alergię na chrom lub nikiel, to z pewnością lepszym rozwiązaniem będą tu garnki emaliowane. W przeciwnym wypadku będziemy brać raczej pod uwagę inne czynniki, jak cena czy wzór.
Co warto wiedzieć na temat emaliowanych garnków?
- Powlekająca je emalia jest odporna na działanie temperatury, a także na zarysowania. Nie wchodzi też w reakcję z gotowaną żywnością.
- To zdrowe garnki, o ile ich powłoka po wewnętrznej stronie nie uległa uszkodzeniu.
- Zaleca się je do stosowania dla alergików, ponieważ nie zawierają potencjalnie szkodliwych składników.
Czy garnki teflonowe to najzdrowsze garnki?
Powłoka teflonowa pozwala na smażenie potraw z minimalną ilością tłuszczu lub nawet bez tłuszczu. Dzięki niej potrawa, którą smażymy lub gotujemy, nie przywiera do dna. W teflonowym garnku możemy wstępnie podsmażyć warzywa, ryby czy mięso, a następnie je dusić lub gotować. Teflon jest bardzo łatwy do utrzymania w czystości.
Trzeba jednak dodać, że powłoka taka powinna być w idealnym stanie. Jeśli ulegnie uszkodzeniu, to żywność będzie miała styczność z aluminium, z którego wykonany jest korpus garnka. Każdy, kto choć raz miał naczynie powleczone teflonem, wie że utrzymanie teflonu w idealnym stanie nie jest takie proste, nawet jeśli używamy podczas gotowania czy smażenia drewnianych, silikonowych lub nylonowych sztućców.
Kilka najważniejszych cech garnków teflonowych:
- Garnki teflonowe w rzeczywistości zawierają tylko powłokę teflonową. Ich korpus jest wykonany z aluminium.
- Teflon zapobiega przywieraniu smażonych potraw.
- Uszkodzenie teflonu sprawia, że gotowana żywność ma kontakt z aluminium, które wchodzi z nią w reakcję.
- Do smażenia i gotowania w teflonowych garnkach należy używać szpatułek i łyżek wykonanych z takich materiałów jak silikon, drewno czy nylon.
Garnki z powłoką marmurową, tytanową i kamienną
Przedstawiliśmy już kilka rodzajów garnków, dzięki czemu mamy pewne rozeznanie w kwestii zdrowego gotowania. Pozostaje jednak pytanie, które garnki najlepsze? Które jednocześnie są na tyle trwałe, że nie trzeba się obawiać o zniszczenie ich powłoki (która najczęściej oddziela potrawę od aluminium)? W tym miejscu nie można nie wspomnieć o garnkach z powłokami: tytanową, marmurową i kamienną.
Chociaż garnki tytanowe nie należą do tanich, można śmiało powiedzieć, że są to najzdrowsze garnki. Służą one nie tylko do gotowania, ale także niskotłuszczowego smażenia, dlatego polubią je wszyscy zwolennicy zdrowej kuchni. Powłoka tytanowa jest odporna na działanie wysokiej temperatury, jak również na ścieranie i zarysowania. Pozbawiona jest wszelkich szkodliwych związków, w tym niklu i chromu, dlatego tytanowe garnki nadają się do stosowania dla alergików. Tytan to materiał, który nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością.
Podobne właściwości wykazują garnki wykonane z grubego aluminium i pokryte powłoką marmurową lub kamienną. Powłoki takie są równie odporne i neutralne, jak tytanowa, a przy tym zapobiegają przywieraniu potraw, umożliwiając wstępne podsmażanie produktów z użyciem małej ilości tłuszczu.
Najlepsze garnki dla alergików, czyli garnki bez niklu i chromu:
- Zawierają tytanową, marmurową lub kamienną powłokę, która jest bardzo odporna na ścieranie i zadrapania, przez co istnieje małe ryzyko ich uszkodzenia,
- Nie wchodzą w reakcję z przygotowywaną żywnością.
wtorek, 21 czerwiec 2022 09:44
poniedziałek, 04 styczeń 2021 14:23