Budowa pieca do pizzy krok po kroku
Piec do pizzy stanowi ciekawą alternatywę dla grilla, szczególnie jeśli to włoskie danie jest jednym z ulubionych całej rodziny. Nie musisz decydować się na gotową konstrukcję. Dowiedz się, o czym pamiętać, jeśli marzy Ci się samodzielna budowa pieca do pizzy.
O czym przeczytasz w artykule?
- Budowa pieca do pizzy – kilka podstawowych informacji na początek
- Budowa pieca do pizzy – cena zależy od materiałów
- Budowa pieca w ogrodzie – wybierz odpowiednie miejsce
- Jak zbudować piec do pizzy?
- Budowa pieca do pizzy – co jeszcze warto o tym wiedzieć?
Budowa pieca do pizzy – kilka podstawowych informacji na początek
Znudził Ci się grill? A może w ogóle nie lubisz potraw przygotowywanych w ten sposób? Nie musisz rezygnować z przyjemnego biesiadowania i gotowania na świeżym powietrzu. Idealnym rozwiązaniem może okazać się budowa pieca do pizzy.
Samodzielne skonstruowanie takiego elementu pozwala dopasować go perfekcyjnie do Twoich potrzeb, ale to nie wszystko. Zamiast korzystać z zamawianych dań, będziesz dobierać składniki pizzy do oczekiwań rodziny. Zrobienie jej w piecu zapewni wyjątkowy smak. Konstrukcja stanie się miejscem wspólnego spędzania czasu.
Kiedy zabierasz się za projektowanie i dobieranie materiałów, pamiętaj, że piec powinien mieć kształt kopuły. Dzięki takiej konstrukcji we wnętrzu nagromadzi się ciepło. To z kolei sprawi, że pizza będzie perfekcyjnie wypieczona.
Zadbaj też o prawidłową konstrukcję komina. To element, który odprowadza dym z pieca. Właściwie zaprojektowany poprawi wentylację. Komin powinien znaleźć się w przedniej części paleniska.
Budowa pieca do pizzy – o czym warto wiedzieć przed rozpoczęciem prac?
- Piec powinien wyróżniać się kształtem kopuły.
- Niezwykle ważna jest prawidłowa konstrukcja komina, który odprowadza dym.
- Komin musi znaleźć się w przedniej części paleniska.
Budowa pieca do pizzy – cena zależy od materiałów
Zastanawiasz się, ile może kosztować budowa pieca do pizzy? Koszt jest uzależniony między innymi od tego, czy podejmiesz się pracy samodzielnie, czy zdecydujesz się na zatrudnienie ekipy fachowców.
Cena za budowę pieca do pizzy zależy też w dużej mierze od materiałów. Co się sprawdzi? Musisz wybrać materiały, które charakteryzują się dobrym współczynnikiem ciepła. Doskonałym pomysłem jest piec do pizzy z cegieł szamotowych, gliny i odpornej na wysokie temperatury zaprawy. Za jedną sztukę takiej cegły o wymiarach 23 x 11.4 x 6.4 cm zapłacisz około 20 złotych.
Piec do pizzy z cegieł możesz również skonstruować, wybierając gotowy zestaw elementów przygotowanych przez producenta. To wygodne rozwiązanie, ponieważ nie musisz samodzielnie projektować konstrukcji. W tego typu zestawach znajdują się kopuły szamotowe, części boczne z szamotu, ściany, płytki podłogowe, zaprawa, drzwi żeliwne. Nie musisz dobierać ich samodzielnie, a to ułatwia pracę.
Z jakich materiałów zbudować piec do pizzy w ogrodzie?
- Materiały muszą wyróżniać się dobrym współczynnikiem ciepła.
- Odpowiednie będą cegły szamotowe, glina i zaprawa odporna na wysokie temperatury.
- Sprawdzi się też gotowy zestawów elementów od producenta – wystarczy, że skonstruujesz z nich piec.
Budowa pieca w ogrodzie – wybierz odpowiednie miejsce
Niezależnie od tego, czy planujesz piec do pizzy z beczki, czy model z cegieł szamotowych, musisz wybrać dla niego odpowiednie miejsce w ogrodzie. Tę decyzję warto przemyśleć, ponieważ konstrukcji nie będzie można przenieść.
Piec do pizzy powinien znaleźć się w takim miejscu, w którym nie będzie przeszkadzał sąsiadom. Powinien być na tyle daleko od drewnianych elementów wyposażenia, żeby nie zwiększać ryzyka wystąpienia pożaru. Zwróć też uwagę na to, gdzie znajdują się siedziska i stół. Zbyt daleko skonstruowany od nich piec sprawi, że będzie niewygodnie nosić wypieczone już dania.
- Skonstruuj piec w ogrodzie w takim miejscu, żeby nie zwiększać ryzyka wystąpienia pożaru i nie przeszkadzać sąsiadom. Zwróć uwagę, by było Ci wygodnie zanosić posiłki na stół.
Jak zbudować piec do pizzy?
Murowany piec do pizzy wyróżnia się ogromną wagą. To sprawia, że wymaga zastosowania wytrzymałej betonowej wylewki. To na niej powstanie piec do pizzy. Budowa powinna również uwzględniać zastosowanie ognioodpornej płyty z włókna ceramicznego. To materiał, który ograniczy straty ciepła. Dzięki temu murowany piec do pizzy będzie pracował wydajniej.
Kolejny krok to wzniesienie podstawy z cegieł szamotowych. Do łączenia ich wykorzystaj specjalną zaprawę o właściwościach ogniotrwałych. Po stworzeniu podstawy czas na budowę pieca. Rozpocznij od wykonania na spodzie kilkunastocentymetrowej warstwy gliny. Możesz wzbogacić ją słomą. Przedtem wyłożysz powierzchnię tłuczonym szkłem i dopiero wtedy zastosujesz glinę. Całość musi wyschnąć, a to potrwa nawet miesiąc.
Następny krok to układanie cegieł szamotowych. To z nich powstanie palenisko. Do łączenia potrzebujesz zaprawy. Gdy ta część wyschnie, wykonasz komorę o kształcie kopuły. Podczas łączenia cegieł staraj się wykonywać jak najmniejsze spoiny, żeby uniknąć strat ciepła.
Budowa pieca do pizzy w ogrodzie wiąże się z koniecznością zastosowania odpowiedniego komina. Powinien znaleźć się w przedniej części. Żeby go wykonać, wykorzystaj wkład kominowy i ognioodporną zaprawę. Nie zapomnij o otworze wentylacyjnym.
Główny otwór, przez który do pieca będzie wkładana pizza, powinien sięgać na nieco ponad 60% wysokości kopuły. Możesz zastosować drzwiczki, ale nie musisz.
Jak zbudować piec do pizzy?
- Zdecyduj się na solidną betonową wylewkę.
- Wznieś podstawę pieca z cegieł szamotowych.
- Na spodzie pieca zastosuj tłuczone szkło i warstwę gliny, która musi wyschnąć, a to trwa nawet kilka tygodni.
- Ułóż z cegieł szamotowych palenisko.
- Wykonaj komorę w kształcie kopuły.
- Wykorzystaj wkład kominowy.
- Zrób otwór wentylacyjny.
- Otwór do wkładania pizzy powinien sięgać na nieco ponad 60% wysokości kopuły.
Budowa pieca do pizzy – co jeszcze warto o tym wiedzieć?
Wiesz już, jak wykonać piec do pizzy opalany drewnem. Budowa zakończona? To jeszcze nie oznacza, że można od razu rozpocząć korzystanie z konstrukcji. Musisz upewnić się, że wszystkie elementy dokładnie stwardniały i wyschły. Warto rozpalić małe palenisko i utrzymywać je przez kilka godzin, a później pozwolić mu stygnąć.
Pamiętaj również na co dzień, żeby powoli rozpalać piec. Dzięki temu nie dojdzie do pęknięcia kopuły. Dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, przesuniesz palenisko w głąb komory. Pizzę trzeba przygotowywać w sąsiedztwie otwartego ognia. Oczywiście nie może stykać się z płomieniami.
Pamiętaj, żeby regularnie czyścić piec. Usuwaj z niego popiół. Kontroluj również drożność komina. Z czasem na kopule mogą pojawiać się delikatne pęknięcia. Jeśli są drobne, nie ma się czym przejmować.
Co jeszcze warto wiedzieć o piecu do pizzy w ogrodzie?
- Nim pierwszy raz wykorzystasz piec, sprawdź, czy wszystkie materiały stwardniały i wyschły.
- Rozpalaj piec bardzo powoli, a pizzę piecz w sąsiedztwie otwartego ognia, ale tak, żeby nie stykała się z płomieniami.
- Dbaj o czystość pieca, regularnie usuwając z niego popiół.
- Kontroluj, czy komin jest drożny.
wtorek, 23 kwiecień 2024 09:37