Co na podłogę zamiast płytek w kuchni?
Kuchnia to zwykle centrum domowego wszechświata – stąd położona w niej podłoga ma nie tylko zdobić, ale także być w każdym calu niezawodna oraz funkcjonalna. Również trwałość i odporność na plamy to cechy wręcz niezbędne w przypadku materiału wybranego na kuchenną podłogę. Chociaż płytki ceramiczne to najczęstszy wybór, wcale nie oznacza, że najlepszy – co do kuchni na podłogę możemy położyć zamiast nich? Przedstawiamy godne uwagi alternatywy!
O czym przeczytasz w artykule?
- Nowoczesna podłoga w kuchni – pomysły i inspiracje,
- Jaka podłoga do kuchni sprawdzi się u nas?
- Podłoga drewniana,
- Panele laminowane w kuchni,
- Wykładziny winylowe w kuchni (LVT),
- Biała kuchnia z drewnianym blatem – jaka podłoga?
Nowoczesna podłoga w kuchni – pomysły i inspiracje
Opcji do wyboru w przypadku podłogi w kuchni mamy naprawdę dużo, dlatego warto rozważyć również te wykraczające poza zimne w dotyku i dość głośne w użytkowaniu płytki ceramiczne. W tej wymagającej przestrzeni z powodzeniem sprawdzą się materiały takie jak, np. drewno i naturalny kamień, ale także korek, laminat, winyl czy wykładzina PCV. Powstaje jednak pytanie – który z nich sprawdzi się najlepiej w naszym przypadku? Oczywiście, zależy to od wielu czynników; stylu kuchni, stanu podłogi, a także naszego budżetu.
Nowoczesna podłoga w kuchni powinna być przede wszystkim praktyczna – dobrze jednak, jeżeli będzie również wysokiej jakości – nie tylko przełoży się to na lepszy efekt wizualny, ale także podniesie wartość domu. Pamiętajmy, że w wyniku intensywnego użytkowania i częstego kontaktu z wodą, materiały niskiej jakości szybko się zużywają, przez co oszczędność okaże się tylko pozorna. Sprawdźmy zatem, co do kuchni na podłogę możemy położyć zamiast płytek i który z tych materiałów najlepiej będzie pasował do tętna życia naszego domu? Pamiętaj, że inaczej będą radzić sobie drewniane klepki, a inaczej winylowa wykładzina.
Podłoga w kuchni na miarę naszych czasów:
- Naturalna i autentyczna – podłoga kamienna – doskonale sprawdzi się zarówno w przestronnej, bogato wykończonej kuchni, jak i we wnętrzu o minimalistycznym charakterze. Obecnie projektanci coraz częściej sięgają po atrakcyjne kolorystycznie i wyjątkowo wytrzymałe konglomeraty granitowo-kwarcowe – cechuje je gładka, przypominająca szkło powierzchnia, dzięki której kamienna podłoga jest łatwa do utrzymania w czystości,
- Stylowa i ciepła w dotyku – podłoga drewniana – będzie stanowić ozdobę kuchni i nada jej wyjątkowego charakteru. Drewno to w końcu uniwersalny materiał o doskonałych właściwościach izolacyjnych, jednak w szybko brudzącej się przestrzeni kuchennej sprawdzi wyłącznie wtedy, gdy wybierzemy solidne, odporne na zarysowania deski z drewna egzotycznego lub którąś z rodzimych odmian drewna o dużym stopniu twardości, np. buk, klon, dąb czy jesion,
- Trwała i elastyczna – podłoga korkowa – jej największą zaletą jest odporność na wgniecenia i znakomita izolacja termiczna. Podłoga z korka znajdziemy w wielu wzorach i kolorach, jednak do kuchni warto wybrać odporną na ścieranie wersję zabezpieczoną lakierem poliuretanowym lub powłoką winylową (PCV),
- Odporna na wilgoć i łatwa do utrzymania w czystości – podłoga laminowana – obecnie na rynku znajdziemy stylowe i naturalnie wyglądające podłogi laminowane, które rewelacyjnie imitują strukturę prawdziwego drewna, a co najważniejsze – odpowiednio zabezpieczone, bez zarzutu znoszą kontakt z wodą,
- Cicha i wytrzymała – wykładzina winylowa (LVT) – nadaje się do kuchni ze względów czysto praktycznych (odporność na plamy i wilgoć, łatwość w pielęgnacji, właściwości antypoślizgowe), ale także z uwagi na atrakcyjne wzornictwo, prosty sposób montażu i możliwość zintegrowania z systemem ogrzewania podłogowego,
- Niedroga i praktyczna – wykładzina PCV – zapomnijmy o nieatrakcyjnej, gumowej macie, jaką znamy z czasów PRL-u! Chociaż najtańsza z nich, wykładzina PCV pod względami praktycznymi nie ustępuje miejsca panelom winylowym czy podłodze korkowej. Jest odporna na plamy z tłuszczu, wilgoć i do pewnego stopnia – również ścieranie. Jeżeli zatem zdecydujemy się położyć ją w kuchni, warto, by była stosunkowo gruba – nawet do 4 mm, co znacznie przedłuży jej żywotność.
Jaka podłoga do kuchni sprawdzi się u nas?
Rezygnacja z płytek nie powinna wiązać się z ustępstwem na rzecz podłogi praktycznej, ale mówiąc wprost – nieszczególnie atrakcyjnej. Przyjrzyjmy się zatem, które z powyżej wymienionych materiałów nie tylko bez problemu zniosą wymagające, kuchenne warunki, ale także będą się znakomicie prezentować? W pierwszej kolejności warto odpowiedzieć sobie na pytanie – jaka podłoga do kuchni byłaby dla nas idealna i na jakich jej cechach zależy nam najbardziej? Czy będzie to łatwa do umycia i stuprocentowo wodoszczelna wykładzina winylowa, czy może wręcz przeciwnie – ciepła w dotyku i niezwykle stylowa podłoga drewniana?
- Niezależnie od tego, czy na naszej szali przeważa strona praktyczna, czy estetyczna, podłoga w kuchni z pewnością musi być przynajmniej w znacznym stopniu odporna na wilgoć i wgniecenia, dlatego w przypadku podłogi drewnianej nie sprawdzą się miękkie gatunki drewna, jak sosna, brzoza czy nawet orzech,
- Unikajmy również pozornie odpornych materiałów o niskiej jakości – podłoga w kuchni jest szczególnie narażona na wilgoć i upadki różnych przedmiotów, stąd powinna cechować się wysokimi parametrami odporności mechanicznej i chemicznej, (koniecznie sprawdźmy grupę odporności i klasę ścieralności, zanim podejmiemy decyzję o zakupie).
Podłoga drewniana
Z podłogą drewnianą w kuchni jest podobnie jak z drewnianym blatem – nawet najodporniejsze gatunki nie są stuprocentowo wodoszczelne, stąd wykorzystanie ich w kuchni wymaga szczególnej troski i regularnej konserwacji. W przypadku drewnianych desek na podłodze kuchennej egzamin zdają rodzime gatunki takie jak buk, dąb, klon czy jesion, a z egzotycznych – np. doussie, tek, iroko czy merbau. Wybierając drewno na kuchenną podłogę, warto postawić na to o możliwie jednolitej barwie (bez przebarwień i widocznych sęków), a także na duże wymiary desek – taka posadzka będzie wyglądać schludniej, a jej utrzymanie w czystości będzie prostsze. Niestety, stawiając na drewno, nie unikniesz cyklicznych impregnacji i nieco wzmożonej pielęgnacji.
Decydując się na drewno w kuchni:
- Osiągniemy ciepłe, przytulne wnętrze o ponadczasowym i eleganckim charakterze,
- Wybierzemy twarde i odporne na odkształcenia gatunki krajowe – np. buk, klon, dąb, lub jesion, a jeszcze lepiej, nieco droższe, ale wytrzymalsze gatunki egzotyczne – np. doussie, tek, iroko albo merbau,
- Niezbędne będzie zabezpieczenie, a następnie regularna konserwacja podłogi odpowiednim preparatem, np. olejem lub lakierem przeznaczonym do drewna narażonego na oddziaływanie wody,
- Jeżeli na podłodze leżą już stare deski, warto rozważyć ich renowację – chociaż nie będą wyglądać tak samo, jak nowe, wpiszą się w najgorętsze wnętrzarskie trendy spod znaku wabi-sabi, promujące odnajdywanie uroku w tym, co tknięte zębem czasu i niedoskonałe,
- Trzeba brać pod uwagę również minusy tego surowca – drewniane deski są dość drogie, wymagają umiejętnego montażu, a do tego z pewnością nie jest to podłoga „nie do zdarcia” – aby pozostała piękna na długie lata, wymaga systematycznej pielęgnacji.
Panele laminowane w kuchni
Jeżeli do gustu przypadły nam drewniana podłoga w kuchni, lecz wolelibyśmy postawić na bardziej praktyczny (ale i tańszy!) materiał, doskonałym rozwiązaniem będą panele laminowane. Są nie tylko prostsze w montażu niż drewniane deski, ale również znacznie od nich wytrzymalsze i – co najważniejsze – zdecydowanie bardziej odporne na wilgoć. Dzięki bogatej palecie kolorów i wzorów, bez problemu dobierzemy takie, które idealnie wpasują w naszą wizję wnętrza – czy będzie to nowoczesna, jasna podłoga w kuchni, np. jesionowa lub brzozowa, czy może wręcz przeciwnie – klimatyczna i ciemna, np. typu merbau lub wenge. Taka podłoga może doskonale imitować prawdziwe drewno!
Zalety:
- Praktyczniejsze i tańsze od drewnianych desek,
- Proste w montażu,
- Łatwe do utrzymania w czystości,
- Odporne na wilgoć, ale tylko w wersji dodatkowym zabezpieczeniem typu Aqua-resistant lub jeszcze wyższym – typu Aqua-stop,
- Odporne na ścieranie – do kuchni należy wybrać panele o klasie ścieralności od AC3 wzwyż,
- Posiadają atrakcyjną paletę wzorów i kolorów, np. panele naśladujące drogie gatunki drewna egzotycznego lub zbyt miękką do kuchni brzozę,
- Mogą być zintegrowane z systemem ogrzewania podłogowego.
Wady:
- Nie wyglądają tak autentycznie, jak prawdziwe drewno,
- Aby były ciche, wymagają mat wygłuszających,
- Jeżeli się zarysują lub poplamioną, trzeba będzie wymienić całą podłogę,
- Nawet odpowiednio zabezpieczone, nie są stuprocentowo wodoodporne – jeżeli woda wyleje się na nie w dużej ilości, mogą się odkształcić.
Wykładziny winylowe w kuchni (LVT)
Wykładziny winylowe (nazywane także płytkami albo wykładzinami LVT) to kolejne godne uwagi zastępstwo tradycyjnych płytek ceramicznych – wykonane są z niezwykle trwałego, syntetycznego materiału – polichlorku winylu – pokrytego na dodatek ochronną warstwą poliuretanu. Płytki LVT to naprawdę dobre rozwiązanie, kiedy marzy nam się nowoczesna podłoga w kuchni, która bez problemu zniesie częsty kontakt z wodą i tłuszczem, a także upadek przedmiotów z wysokości. Dodatkową zaletą tego typu podłogi jest fakt, że nie przyciąga kurzu i jest odporna na pleśń, grzyby i bakterie. Warto również dodać, że jest antypoślizgowa i łatwa w pielęgnacji – wystarczy umyć ją zwykłym detergentem do naczyń.
Zalety:
- Trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne,
- Wodoodporne,
- Antypoślizgowe,
- Cenowo zbliżone do paneli laminowanych,
- Występują w nowoczesnym wzornictwie, np. w figury geometryczne czy o fakturze 3D,
- Ciche,
- Proste w montażu,
- Odporne na osadzanie się bakterii, kurzu czy pleśni,
- Łatwe w pielęgnacji.
Wady:
- Ze względu na swoją jednolitą strukturę, mogą być na nich widoczne drobne rysy i wklęsłości,
- Nie każdemu przypadną do gustu – sztuczne tworzywo nie pasuje do aranżacji ceniących sobie naturalne materiały i wysoką jakość.
Biała kuchnia z drewnianym blatem – jaka podłoga?
Od paru ładnych lat w naszych domach nieprzerwanie króluje biała kuchnia z drewnianym blatem – jaka podłoga będzie pasować do tego zestawienia? Odpowiedź w dużej mierze zależy od stylu wnętrza – przykładowo, jeżeli na blatach leży niezbyt ciemne drewno – brzoza, dąb czy jesion, zarówno ciemna, jak i jasna podłoga w kuchni będzie wyglądać dobrze. Jeżeli natomiast marzą nam się blaty z ciemnego drewna – w kolorze wenge, palisandru czy, np. czereśni – zdecydowanie lepszym wyborem będzie kuchnia z ciemną podłogą. Pamiętajmy również, że podłoga powinna pasować nie tylko do stylu kuchni, ale i do reszty mieszkania, szczególnie gdy aneks kuchenny łączy się, np. z salonem – w takim wypadku warto zastosować tę samą podłogę na całej powierzchni, a poprzez wyeliminowanie optycznych podziałów wnętrze wyda się większe.
Jaką podłogę wybrać do białych szafek i drewnianego blatu?
- Kuchnia z ciemną podłogą – będzie pasować zarówno do jasnych, jak i ciemnych gatunków drewna na blacie. Ważne natomiast, aby zachować spójności co do temperatury barw – np. chłodny, jesionowy blat zestawiamy z szarą wykładziną LVT albo dębowy blat w ciepłej tonacji łączymy z panelami laminowanymi w zbliżonym odcieniu dębu.
- Kuchnia z jasną podłogą – np. kamienną, z trawertynu lub gresu, stworzy spójną kompozycję z brzozowym, dębowym lub jesionowym blatem.
czwartek, 26 maj 2022 11:05
środa, 02 luty 2022 18:21